Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

ANDORRA

Andorra, más néven az Andorrai Hercegség, vagy Andorrai Völgység a Pireneusok lábánál fekszik Franciaország és Spanyolország között. Ez Európa leghatalmasabb törpeállama. Az ország egykoron teljesen elszigetelt volt, azonban manapság, a turizmus és a rendkívül kedvező adózási szabályok miatt valósággal virágzik. Andorrában ingyenes a betegellátás és az itt élő emberek vámmentességet élveznek. Az ország 1993 óta az ENSZ tagja.

Mint említettük, Andorra a Pireneusokban terül el, így az átlagos tengerszint magassága eléri a 2000 métert. Az ország legmagasabb pontja a Coma Pedrosa, amely 2946 méterrel emelkedik ki a földből. Ezt a csodálatos hegyvidéket három keskeny völgy teszi még színesebbé, melyek Y alakban tagolják a tájat. A völgyben halad a Valira folyó, amely Spanyolország irányába folyik.

Andorra fővárosa Andorra le Vella, az ország hivatalos nyelve a katalán. A népesség körülbelül 70 000 fő, a 2006-os népszámlálás alapján. Az ország éghajlata megegyezik Franciaország és Spanyolország éghajlatával, azonban itt a hegyvidék jellegzetességei miatt a telek sokkal hidegebbek és a nyarak is enyhébbek, mint a szomszédos országokban.

Andorra bővelkedik természeti csodákban, és több világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet. Ezek közül az egyik leghíresebb a Madriu völgy, amely minden évben több száz turistát vonz csodálatos szépségének köszönhetően, és jelentős részt, mintegy az ország területének egyötöd részét foglalja magában.

Mint említettük, a vámmentesség és az ingyenes orvosi ellátásnak köszönhetően Andorrában virágzik a turizmus és az idegenforgalom. Az idelátogató turistákból származó bevétel az ország GDP-jének 80%-át teszi ki, ami számszerűsítve körülbelül 9 millió turistát jelent. Rengetegen keresik az Andorrában található csodálatos nyári és téli üdülőhelyeket, melyekben bővelkedik az ország.

Aki télen látogatja meg ezt a csodálatos országot, annak leginkább a jó minőségű, de mégsem túlzsúfolt sípályák kipróbálását javasoljuk, nyáron pedig a felejthetetlen Jazz-fesztivált érdemes megnézni Escaldes-Engordany-ban. Emellett rengeteg román korban épült templom, híd, valamint az ország történelmét bemutató múzeumok és kiállítások szórakoztatják az idelátogató turistákat.

Mivel Andorra nem rendelkezik repülőtérrel, aki a légi közlekedést választja, annak valamelyik szomszédos országban kell landolnia, ahonnan busszal, vonattal, esetleg bérelt autóval utazhat tovább Andorra országának szívébe. Természetesen senkit nem riasztunk el a légi közlekedés lehetőségétől, hiszen az út bármelyik repülőtérről festői szépségű, és felejthetetlen élményeket biztosít az utazónak. Bármerre is nézünk, mindenhol az andorrai hegység gyönyörű vonulatait láthatjuk magunk körül, amelyek lélegzetelállító szépségükkel megbabonázzák a szemlélődőt.

Egy szó, mint száz, Andorra tökéletes célpont azoknak, akik tökéletes kikapcsolódásra és gyönyörű helyekre vágynak. Vágjunk neki akár autóval, akár repülővel, garantáltan felhőtlen kikapcsolódásban lesz részünk. Reméljük, ez a kis tájékoztató meghozta az utazni vágyók kedvét.

Kellemes időtöltést Mindenkinek!