Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

BELGIUM

A Belga Köztársaság Nyugat-Európában helyezkedik el, és a világon szinte egyedülálló módon nyelvileg és etnikailag megosztott ország. Állampolgárai három nagy csoportra oszthatók; itt élnek a franciául beszélő vallonok, a holland ajkú flamandok, valamint az ország keleti részén élő német polgárság.

Belgium szomszédjai Hollandia, Németország, Luxemburg és Franciaország, de egy tengerrel is büszkélkedhet, mégpedig az északnyugati oldalon elterülő Északi-tengerrel. Mint köztudott, Belgium az Európai Unió alapító tagja, fővárosa Brüsszel, ahol az EU központi épülete is megtalálható.

Az ország lakossága a 2010-es népszámlálás szerint közel 11 millió fő volt, népsűrűsége pedig 340 fő/km2.

Földrajzilag Belgium legnagyobb régiója Flandria, ahol a holland nyelven beszélő közösség él. Az ország emellett három meghatározó tájegységből áll, az északnyugaton található part menti síkságból, a délkeleti részen húzódó Ardennekből és a központi fennsíkból. Érdekesség, hogy az Ardennek hegyvonulatai Németországba és Franciaországba is átnyúlnak.

Turisztikai szempontból az Ardennek csodálatos hely, s noha a terület gazdálkodásra alkalmatlan, a sűrű erdők és a lenyűgöző formájú sziklák kárpótolnak minket emiatt. Itt található egyébként a belga élővilág legjava; számos állat és növényfaj honos a környéken.

Belgium éghajlata mérsékelt óceáni, ami minden évszakban nagy csapadékmennyiséget jelent. A téli átlaghőmérséklet 3 fok, a nyarak pedig 18 fokosak, ami szintén nem számít melegnek. A telek enyhék, azonban nyáron is gyakran esik az eső, és hűvös az időjárás. Az éves átlaghőmérséklet körülbelül 11-12 fok.

Mivel az ország fejlett iparral és közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, a levegő és a folyók minősége nem itt a legoptimálisabb Európában. Belgiumban fejlett a nehézipar is, ami szintén sok szennyező anyagot juttat a levegőbe. Ennek köszönhetően sok veszélyeztetett állatfaj itt él, ebben az országban.

Mindezek ellenére azonban Belgium szép ország, tele látnivalóval. Ha eljutunk ide, feltétlenül ejtsük útba a sokszínű fővárost, Brüsszelt. Ez a hely igazi hagyományőrző, hangulatos város, középkori épületekkel és kerületekkel. Az élet rendkívül pezsgő a brüsszeli utcákon, az itt élő emberek tele vannak energiával. Itt található a gyönyörű gótikus templom, a Notre-Dame, de említésre méltóak a gyönyörű paloták is, melyek között kiemelkedő Európa legnagyobbika, az Igazságügyi palota. Ez a csodálatos épület két hektár alapterületen helyezkedik el.

Érdemes szót ejtenünk a belga gasztronómiáról is, amelyre, csakúgy, mint az egész országra, szintén jellemző a kétarcúság. Megízlelhetjük itt a francia és a flamand specialitásokat is, amik miatt már önmagában érdemes elutazunk ebbe az országba.

Azok, akik Belgiumot választják utazásuk céljául, egy különleges, többarcú kultúrát ismerhetnek meg, és a középkori hangulatú fővárosnak köszönhetően bepillantást nyerhetnek a múlt egy szeletébe.

Ezt az országot is bátran ajánljuk kedves utasaink részére!