Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

BULGÁRIA


Bulgária a Fekete-tenger partján fekszik, és állami státuszt kapott Délkelet-Európában. Több nemzetközi státusszal bír, többek között az EU-nak és a NATO-nak is tagja. Vízgyűjtő területének több mint felét, 57%-ot a Fekete-tenger tesz ki, míg az ország többi részén lévő folyók az Égei-tengerbe folynak. A nyugati határon, mintegy 470 kilométer hosszúságban a Duna folyik, ez választja el Bulgáriát a szerb határtól.

A bulgár domborzati viszonyok meglehetősen változatosak, de a felszín csaknem felét dombos táj uralja. Északon egy lösszel borított táblásvidék húzódik, a Bolgár-tábla, amelyet a Duna határol. A Balkán-hegység és a Duna között elterülő táj az Élő-Balkánhoz tartozik, ezt a területet középidei üledékek, legfőként mészkőből álló táblás síkság jellemzi.

A Balkán-hegységtől délre találhatjuk a Bolgár-középhegységet, amely a maga kristályos kőzeteivel az egyik legcsodásabb vidék az országban.

Éghajlati szempontból Bulgária teljesen átlagosnak mondható. Télen a hőmérséklet 0 és -7 fok között mozog, és csak nagyon ritka esetekben esik a hőmérő higanyszála ez alá. A bulgár nyár forró és párás, ami különösen igaz a Duna-part menti területekre. A hőmérséklet ilyenkor 28-35 között ingadozik. Az őszi hónapok enyhék és kellemesek, a legesősebb hónapok pedig kétségkívül a május, az október és a november.

Az ország 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ekkor kezdődött el a turizmus rohamosan fejlődni. A csatlakozás kifejezetten nagy lökést adott ennek a folyamatnak, s manapság Bulgária igyekszik megszabadulni a szocialista sztereotípiáktól, amelyek az évek során jellemezték. Jelenlegi jelmondata a következő: „a kellemes csalódások országa”. Ez a mondat természetesen a változtatásokra és az ebbe fektetett energiákra, erőfeszítésekre utal.

Bulgária legkedveltebb üdülőhelyei a Fekete-tenger homokos tengerpartja mentén találhatók. A legnagyobb turisztikai központok Várna és Burgasz, melyek mindegyike rendelkezik nemzetközi repülőtérrel is. De ezen kívül ismert üdülőhelyei a Napospart, Neszebár, Aranyhomok és Pomorje is. Az üdülőturizmus mellett Bulgáriában a gyógyturizmus, valamint a kulturális idegenforgalom is nagy népszerűségnek örvend.

Bulgária közlekedési hálózata fejlett, különösen a buszközlekedés és a vasúti hálózat. De emellett igénybe vehetünk autókölcsönzői szolgálatot, valamint a taxit is, de ezek inkább nagyvárosokban és környékükön jellemzőek. A megyei jogú városokban, illetve néhány egyéb nagyvárosban trolibuszok is közlekednek, de Szófiában metró és villamos is segíti az emberek napi mozgását. Egy szó, mint száz, a bolgár közlekedési rendszerre nem lehet panaszunk.

Aki Bulgáriát tervezi meglátogatni, annak kellemes időtöltésben lesz része, ez nem kétséges. Kellemes időtöltést és balesetmentes utazást kívánunk Mindenkinek!