Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

CSEHORSZÁGA Cseh Köztársaság, közismertebb nevén Csehország, Közép-Európa egyik állama. Történelmi szempontból alapvetően három régióra osztható; Morvaországra, a történelmi Csehországra, valamint Cseh-Sziléziára. Ezek a régiók, bár hivatalosan elkülönülnek egymástól, az évek során együtt fejlődtek. Kevesen tudják Csehországról, hogy éppen az imént leírtak miatt eredetileg csupán a Cseh Köztársaság tartománya volt, de később, az egyszerűség kedvéért az egész országot így nevezték el.

Csehország 1993-ban nyerte el függetlenségét, 2004 májusa óta pedig az Európai Unió, valamint a NATO tagja. A 2009-es népszámlálás szerint a népsűrűség a becslések szerint tíz és félmillió fő.

A cseh táj rendkívül változatos. Az ország nyugati részén terül el a Cseh-medence, ahol a fő folyók, az Elba és a Moldva folynak. Ezt a medencét peremhegységek tarkítják és veszik körül. Többek között itt magasodnak a Szudéták hegyvonulatai, ahol az ország legmagasabb pontja, az 1602 méteres Sněžka is található.

Csehország szárazföldi országnak számít. A legfontosabb folyói tengerekbe folynak, úgymint a Balti- és az Északi tengerekbe, de a Morva mellékfolyói a Fekete-tengert táplálják. Ezek a folyópartok egyébként csodálatosak, az Elba például turisztikailag vonzó célpont lehet. A folyópart különösen szép Děčín közelében, ahol egy mini grandkanyon és egy csodálatos folyókanyar tárul a szemünk elé.

Az ország éghajlata kontinentális. Az évi középhőmérséklet 8 fok, ami februárban 0-1 fok között alakul, júliusban pedig egészen 20 fokig emelkedik a hőmérők higanyszála. Az évi csapadékmennyiség körülbelül 500 mm, ami teljesen átlagosnak mondható.

Csehországban sok turisztikai látnivalóval találkozhatunk. Prágát mindenképpen érdemes meglátogatni, hiszen ez a csodálatos, történelmi város mindenkit garantáltan magával ragad különleges atmoszférájával. Számtalan olyan városnegyedet találhatunk itt, ahol sétálgatás közben a középkorban érezhetjük magunkat. A prágai várak, templomok és katedrálisok olyan gyönyörűek, amik egy életre elegendő emlékkel lát el minket. A folyópart éjszaka nagyon csodálatos, kiváltképpen a Károly-híd, ami, kivilágítva felejthetetlen látványt nyújt.

De a cseh főváros mellett megemlíthetünk számtalan más látványosságot is, amikről akár oldalakon keresztül lehetne értekezni.

Ha Csehországban járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a fantasztikus cseh söröket, amelyek méltán népszerűek az egész világon. Itt a csapolt sör is igazi különlegesség, a cseh kocsmákban nemigen találkozhatunk felvizezett italokkal. De érdemes megkóstolnunk a tipikusnak számító cseh ételt, a knédlit is, amit a cseh emberek sült hússal és savanyú káposztával fogyasztanak.

Csehország nagyon vonzó és kellemes lehet azoknak, akik szeretik a felhőtlen kikapcsolódást. Egy hét Prágában és a cseh hegyek, természeti szépségek között garantáltan elfeledteti velünk a bajos hétköznapokat.

Aki ide utazik, annak kellemes időtöltést kívánunk!