Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

DÁNIADánia országa független állam Észak-Európa területén. Mindössze egyetlen szárazföldi szomszédja van, mégpedig Németország. Noha földrajzilag nem a Skandináv-félszigeten helyezkedik el, mégis skandináv országnak számít, s ezen ország közül Dánia a legkisebb, valamint a legdélibb fekvésű.

Az ország az Északi-tenger és a Balti-tenger között helyezkedik el. Annak idején a Balti-tenger bejáratát a dán népek őrizték; ezek a területek innen kapták a dán szorosok elnevezést. Dánia egyik külbirtoka Grönland hatalmas szigete, amely egyébként a legnagyobb sziget a bolygón.

Dánia 1949 óta a NATO és 1973-tól az Európai Unió tagja. Népessége egy 2009-es népszámlálás szerint 5 és félmillió fő, fővárosa Koppenhága.

Az ország meglehetősen sok félszigetből áll. Szám szerint ezen szigetek száma eléri a 443-at, amelyekből 76 lakott. A nagyobb szigetek között hidak biztosítják az átkelést, míg a kisebbeket kompjáratokkal és kisrepülőgépekkel teszik megközelíthetővé.

Dánia partvonalainak hossza meghaladja a 7300 kilométert, s aki a tenger látványára vágyik, annak nem kell kétségbe esnie, hiszen nincs olyan pont az ország területén, ahol a tengerpart távolsága meghaladná az 52 kilométert.

Éghajlat szempontjából Dánia a mérsékelt éghajlati övbe sorolható. A telek itt viszonylag enyhék, viszont a nyarak hűvösek. A nyári hónapokban a hőmérséklet mindössze 16 fok körül alakul, a szél pedig erős, ami különösen a téli időszakra érvényes. Az esős napok száma meghaladja a 170-et, de a legesősebbek az őszi hónapok.

Turizmus szempontjából Dánia Skandinávia második leglátogatottabb országának számít. A sorban egyedül Svédország előzi meg. Egy 2006-os adat szerint közel 5 millió turista kereste fel, és töltött el itt felhőtlen pillanatokat.

A legkedveltebb látnivalók Sjælland és Fyn szigeteink találhatók, de ezen kívül számtalan kisebb sziget nyújt felejthetetlen élményeket, különösen a természetjárók számára.

A meleg, szélvédett helyre vágyóknak a Jütland-félsziget meglátogatását ajánljuk, hiszen a dán táj jellegzetes természeti szépségein kívül számos kulturális és történelmi örökséget tekinthetünk itt meg, nem is beszélve a homokos tengerpartról, ahol egy tökéletes üdülőparadicsom várja a kikapcsolódásra vágyókat. Ezek a strandok tökéletes védelmet élveznek a széllel szemben, így ideálisak a gyermekes családok számára. Maga a part és a víz rendkívül tiszta, rendezett, úgyhogy a higiéniára senkinek sem lehet panasza.

A Jütland-félszigeten kívül Dánia rengeteg múzeummal, kiállítással és történelmi látványossággal várja az utazókat.

Ha valaki Dániát választja úti célul és betér egy pubba, étterembe, kocsmába, feltétlenül kóstolja meg a hamisítatlan dán sörök egyikét, melyek között olyan különlegességek közül választhatunk, mint a Carlsberg, a Tuborg, vagy a Faxe. De érdemes kipróbálnunk a különféle halételeket is, amelyekből, szigetország lévén, Dániában igen nagy a kínálat.

Összességében elmondható, hogy Dánia egy vonzó, csodálatos európai ország. Bátran ajánljuk utasaink figyelmébe!