Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁGA Dominikai Köztársaság egy spanyol ajkú ország, amely a Karib-tengeren helyezkedik el. Földrajzilag a Hispaniola nevű sziget keleti oldalán terül el, nyugatról Haiti országa határolja. Területe mintegy 28.000 km2, ennek alig 1 százalékát borítja víz. A 2009-es becsült népszámlálás szerint körülbelül 9 millió fő lakja.

Az ország Közép-Amerikában fekszik, középső részén húzódik a Központi-Kordillera. Ez a hegyvonulat az otthona egyébként a karibi térség legmagasabb pontjának. Itt található ugyanis a Pico Duarte, amely 3175 méter magasan emelkedik ki a földből.

A hegyláncok között számtalan völgyet találhatunk, amelyek azonban nagyon különböznek az éves csapadékmennyiség szempontjából. A legtermékenyebb a Cibao-völgy, ami elnyerte az ország mezőgazdasági központjának címét.

Dominikában egy széles parti síkság is húzódik, de ez csupán a főváros, Santo Domingo környékén jellemző a karibi partoknál. Ezt a vidéket régen szavanna fedte, manapság pedig cukornádat termesztenek itt.

A Dominikai Köztársaság területén négy nagyobb folyó található, ezek vezetik el a hegyvidék vizeit. Legnagyobb tava az Enriquillo-tó, amely egy rendkívül száraz sóstó, a tenger szintje alatt 40 méterre. Ez egyébként a karibi térség legmélyebb pontja.

Dominika éghajlata trópusi monszun. A hőmérséklet egész évben 20-30 fok körül alakul, ami leginkább a nyaralni, kikapcsolódni vágyóknak kedvező. Éjszakai fagy mindössze a legmagasabb hegyek csúcsain alakulhat ki, a csapadék azonban számottevő egész évben. A csapadékos évszak nyáron van, s ilyenkor akár hurrikánok is kialakulhatnak. A csapadék eloszlása azonban nem egyenletes; míg északon és keleten akár 2500 mm, addig nyugaton csupán 500 mm esik évente.

Dominika nemzeti parkok egész sorával rendelkezik, amely kellő mennyiségű látnivalóval szolgál minden idelátogató turista számára. Noha a Dominikai Köztársaság területén nem találkozhatunk olyan tájjal, ami szerepelne az UNESCO Világörökségének listáján, unatkozni semmiképp sem fogunk, ha ide ellátogatunk.

Aki Dominikára utazik, annak érdemes ellátogatnia a „Bernstein-partokra”, amely zöldellő hegyekkel övezett kikötő Puerto Parta közelében. Korhű, még a spanyol kolónia idején fennmaradt házakat találhatunk itt, eredeti faragással. Itt található a Playa Dorada strandja is, amely egyike a legszebb, leglátogatottabb strandoknak Dominikán.

Ha már a strandokról van szó, érdemes megemlítenünk Punta Cana strandját is, amely méltán kiérdemelte a Karib-tenger legszebb strandjának címét. Ez a partszakasz körülbelül 40 km hosszú, s a szinte vakító fehérséggel tündöklő homok látványától garantáltan eláll az ember lélegzete.

Gasztronómiailag Dominika rendkívül különleges, hiszen tipikus étele többek között a kókuszos-diós hal, de megemlíthetjük a „Chicharon de Cerdo”-t is, amely tulajdonképpen ecettel pácolt szalonna. Az italok közül a gyümölcslevek élveznek elsőbbséget, mint például a Papaya, az ananász és a kókusztej.

Aki szereti a meleget és a különleges, napsütötte tájakat, annak bátran ajánljuk a Dominikai Köztársaságot.

Kellemes utazást kívánunk!