Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

EGYIPTOMA forró Egyiptom területe nagyrészt Észak-Afrikában, részben pedig Délnyugat-Ázsiában, a Sínai-félszigeten fekvő ország. Nyugat felöl Líbiával, délen Szudánnal, északkeleten pedig Izraellel határos. Két tenger is övezi, északon a Földközi-, míg keleti oldalról a Vörös-tenger.

Földrajzi szempontból Egyiptom országa a csodálatos és híres Nílus folyó ajándéka. A folyóvölgy rendkívül termékeny, aminek köszönhetően ősi civilizációnak ad otthont.

Egyiptom a földrajzi viszonyoknak köszönhetően hegyvidéki és sivatagi részből áll. Az Ázsia területén lévő Sínai-félszigetet a Szuezi-csatorna választja el Egyiptom területétől, az ország legmagasabb pontja a Jabal Katrina, amely 2637 méterrel emelkedik a tengerszint felé.

Az ország legjelentősebb folyója a Nílus. A folyó Egyiptom területén nem rendelkezik komolyabb mellékfolyóval, csupán néhány mesterséges öntözőcsatorna ágazik ki belőle. Régebben nagy gondot okozott az áradások okozta hordalék lerakódás, de ezt a problémát megoldotta az Asszuáni-gát megépítése.

Egyiptom sivatagi éghajlattal rendelkezik. Ez alól kivételt képez a Földközi-tenger partvidéke, ahol a száraz szubtrópusi éghajlat jellemző. Itt télen is hullik csapadék, ám északról dél felé haladva a levegő egyre szárazabbá válik, a hőmérséklet pedig egyre nő. Amíg Alexandria területén 184 mm, addig az ország déli részén még 5 mm csapadék sem esik. Az 1000 méternél magasabban fekvő tájaknak természetesen magashegységi jellegük van.

Egyiptom fővárosa Kairó, amely egyben Afrika legnagyobb városa is.

Kairóban számtalan látnivalóval találkozhat az ide látogató. Fontos kiemelnünk például az Egyiptomi Múzeumot, ahol a kiállítások segítségével mindenki megismerheti a helyi kultúrát, és az ország történetét. De érdemes meglátogatni az Abu Szerge-templomot is, amely az ország egyik legrégebbi temploma. A legenda szerint Jézus Krisztus és családja itt bújtak el Heródes elől, egy olyan barlangban, ami manapság kriptaként funkcionál. Maga a templom az V. században épült, az oszlopokon lévő festmények XVIII. századiak, az ikonosztáz pedig a XII. századból való. Ennek köszönhetően az épület számtalan stílusjegyet hordoz magában.

Egyiptomban számtalan kulturális világörökség található. A legszebb és a turisták által legkedveltebb látnivalók a piramisok, amelyekből számtalan létezik Egyiptom országában. Itt érdemes kiemelnünk Memphiszt, más néven a Halottak Városát, ahol a látogatónak különleges élményben lehet része. A hieroglifákkal tarkított szobrok, műemlékek és történelmi látnivalók valósággal visszarántják az embert a múltba, így aki szereti a történelmet, annak Memphisz kötelező látnivaló.

Ha Egyiptomban járunk, látogassuk meg a piramisokat és a szfinxeket is, amelyek közül a leghíresebbek a Tört falú piramis, a Vörös piramis és a Gízai nagy piramis.

Egyiptomban nem csupán a hangulat, de a gasztronómiai világ is különleges. Itt alkalmunk nyílik megkóstolni néhány egzotikus ételt, amelyek javarészt vegetáriánus alapokon nyugszanak.

Egyiptom tökéletes célpont a turisták számára, aki teheti, bátran utazzon el ebbe a hangulatos országba!