Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

ÉSZTORSZÁGÉsztország, vagy teljes nevén az Észt Köztársaság a Balti-tenger keleti partján fekszik, így észak-európai államnak minősül. Egyben az úgynevezett balti államok, Baltikum része, észak és nyugat felöl a Balti-tenger, keleten Oroszország, míg délen Lettország határolja. Függetlenségét 1991-ben nyerte el, miután elszakadt a Szovjetuniótól.

Az ország gyakorlatilag 15 megyéből áll, felszínét a legutolsó jégkorszak alakította hullámos alföldé. A hegyek szerelmeseinek éppen ezért Észtország nem túl vonzó célpont, hiszen legmagasabb pontja 318 méter, átlagos magassága pedig 100 méter, vagy még ennél is alacsonyabb. Két nagyobb szigettel rendelkezik, melyek fűvel borított, helyenként bozótos mészkőfennsíknak minősülnek.

Jelenleg Észtország területének csaknem a fele lápvidék, ami annak köszönhető, hogy az ország jégvájta sekély tavainak nagy része az idők folyamán feltöltődött és elmocsarasodott. Észtország legnagyobb folyója a Vőhandu, amely 162 kilométeren keresztül kanyarog a sík tájon. Mivel a tengerpart tagolt, az országhoz 1520 kisebb sziget tartozik.

Az éghajlatot elsősorban az óceán befolyásolja, így az eget az év nagy részében felhők borítják, a lehullott csapadék mennyisége a délkeleti tájakon akár a 750 millimétert is elérheti. Az esős időjárásnak köszönhetően a hőmérséklet is ingadozó; a reggeli -12 fokot napközben akár 10 fok is követheti.

Észtországban a növényzet rendkívül gazdag, amihez 1470 állatfaj tartozik. Számos európai emlőssel, de több ritka és védett kétéltűvel is találkozhat itt az idelátogató. Észtország tájain európai viszonylatban kiemelkedően sok erdő található, melyek egyik különleges látogatója az európai repülő mókus. A természetbarátok közkedvelt célpontja az ország keleti részén elterülő Lahemaa Nemzeti Park.

Észtország fővárosa Talinn, ahol számtalan történelmi látnivalóval találkozhatunk. Ezt a várost a kultúra egyik központjának is szokás nevezni, maga a történelmi belváros pedig 1997 óta az UNESCO Világörökség része. Ebből következik, hogy a látványosságok zöme is itt található, s gyalogszerrel könnyen elérhető.

Magasan a város felé emelkedik egy kőszikla, amelyen a Livóniai lovagrend 1229-ben épület lovagvára terül el. A legtöbb történelmi érdekességgel ezen a területen találkozhatunk. Az egyik legszebb látnivaló a Várkastély, amely jelenleg az Észt Parlamentnek ad otthon. De rendkívül szép, igazi történelmi hangulattal bír a Városfal is, amely a XV. században Észak-Európa legjelentősebb véd művének számított. Jelenleg 2 kilométer hosszú, s mind a 26 tornya épségben megmaradt. Míg a tornyok egy része lakásként funkcionál, addig mások közintézményeknek, múzeumoknak adnak otthont. Aki Észtországba utazik, ezt a városrészt feltétlenül látogassa meg.

Az ország egyik legnagyobb hagyománya a február 24-én tartott Függetlenség napja. De fontos megemlítenünk a Balti népi fesztivált is, amely egy héten át tart, és a Balti, valamint az egyéb más néphagyományokat hívatott bemutatni. Nyáron egyébként számtalan rendezvényen vehetünk részt, nagyon híres például az észt kultúra ünnepe.

Észtország a gasztronómia terén is kiemelkedik a régió országai közül. Nemzeti eledelnek számít a véres hurka és a véres palacsinta, de népszerű a füstölt hal, főleg a pisztráng is. Az ország legjobb sörei a Saremaa szigetről származó Saku és erősebb testéve a Saare.

Észtországban, ahogy bemutatónk elején is elhangzott, nem találkozunk magas hegyekkel és vadregényes tájakkal, de az ország hangulata, a főváros történelmi városrésze és a vendégszerető emberek mindenképpen vonzó célponttá teszik ezt a csodálatos országot.

Jó utazást kívánunk kedves Utasainknak!