Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  


FINNORSZÁGLátogassunk el ezúttal Finnországba, amely Európa északi részén terül el, s amit sokan az „Ezer tó országa” néven emlegetnek. Finnország délnyugatról a Balti-tengerrel, délkeletről a Finn-öböllel, nyugatról pedig a Botteni-öböllel határos. Szárazföldön Svédország, Norvégia, valamint Oroszország veszi körül, fővárosa Helsinki.

Az országban két hivatalos nyelvet beszélnek. A népesség 93%-a finnül, míg a maradék populáció 6%-ának finnországi-svéd az anyanyelve.

Finnország területe 338 000 km2, vagyis Magyarország területének a háromszorosa. Az „Ezer tó országa” elnevezést annak köszönheti, hogy területén 187 888 tavat és 179 584 szigetet tartanak nyilván. A finn definíció szerint a tó 500 m2-nél nagyobb állóvizet jelent, s az utóbb említett értékek ennek figyelembevételével készültek. A finn tavak közül a legnagyobb a Saimaa-tó, melynek területe 4400 km2. Finnország természetesen kihasználja gazdag vizeinek adottságait, hiszen a természetes vízfolyásoknak és mesterséges csatornáknak nagy szerepe van az áruszállításban.

Az ország legmagasabb pontja a Haltitunturi, mely 1328 méterrel emelkedik a tengerszint felé. A tavakon kívül rengeteg erdővel találkozhatunk itt, aminek köszönhetően Finnországban nagyon kevés a termőföld.

A finn éghajlatra leginkább a hideg, időnként kemény telek, s a viszonylag meleg nyarak jellemzőek. A tájat délen négy hónapon át, míg északon hat-hét hónapon keresztül összefüggő hótakaró fedi. Érdekesség, hogy az ország területén figyelhető meg az éjféli nap jelensége, ami annál tovább tart, minél északabbra utazunk. Az ország legészakibb pontján a nyári időszakban 73 napon keresztül egyfolytában süt a nap, telente pedig 51 napon át fel sem kel.

Az ország bemutatása után tegyünk egy kis kitérőt a fővárosba, ahol számtalan látnivalóval találkozhatunk.

Helsinki egyik érdekessége, hogy a lakosság számához képest itt található a legtöbb múzeum, hiszen minden 5000 emberre jut egy. Ezek közül a leghíresebbek a Városi Művészeti Múzeum és a Finn Természettudományi Múzeum, ahol rendkívül látványos és élvezetes tárlatokat tekinthetünk meg. Skandináv ország lévén természetesen egy skanzen is található Helsinkiben, amely csodálatos látnivaló minden turistának.

A múzeumokon kívül egyéb érdekességekkel is találkozhatunk itt. Két egymással szemben álló dombon trónol a Suukiro lutheránus katedrális, illetve az orosz időkből fennmaradt Uszpenszkij székesegyház. A környéken egy halpiac is található, ahol az időjárástól függetlenül élénk kereskedelem folyik, s ahol a halkülönlegességeken kívül virágot és számtalan egyéb élelmiszert is lehet kapni.

A turisták elsősorban a síszezon idején keresik fel Finnországot, hiszen számtalan sípályát próbálhatunk ki itt, a kezdő szintűektől egészen a profi szintűekig. Ha már a sportolásnál tartunk, meg kell említenünk a motorsportokat is, hiszen Finnország több híres sportolóval is rendelkezik ezen a téren. A rally itt nemzeti sportnak számít, s a legtöbb világbajnoki cím a finnekhez köthető. Meg kell továbbá említenünk a teniszt, a korcsolyát és az úszást is, hiszen az ország több tehetséggel rendelkezik ezen sportágak terén is.

Egy szó, mint száz, Finnország vonzó turisztikai célpont. Számtalan gasztronómiai különlegességgel, felejthetetlen látnivalóval és rengeteg barátságos emberrel találkozhat az ide utazó. Mindenkinek tiszta szívvel ajánljuk e szép ország meglátogatását, akár családdal, akár barátokkal.

Kellemes időtöltést kívánunk!