Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

FRANCIAORSZÁGEzúttal Franciaországba, hivatalos nevén a Francia Köztársaságba látogatunk el, amely egy független ország, s amelynek központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el. Noha a központi terület itt található, a gyarmatosításoknak köszönhetően a franciák világszerte rendelkeznek megyékkel és területekkel. Ez teszi többek között a Nyugat-Európa legnagyobb országává, hiszen területe eléri a 11 millió négyzetkilométert.

A francia vidékek domborzata rendkívül változatos. Az északi és a nyugati területeken tengerparti síkságok terülnek el, míg a keleti és dél-keleti vidékeket vadregényes hegyláncok tarkítják. Itt húzódik a Francia-középhegység és a Pireneusok csodaszép vonulata is. Ha a Francia Riviéra területére tévedünk, elérjük az Alpok csúcsait, ahol Európa legmagasabb pontja, a 4808 méteres Mont Blanc található.

Franciaország legjelentősebb folyója a Szajna. Hossza 544 km, vízgyűjtő területe 78.650 km2, és mint köztudott, a fővároson, Párizson is keresztülfolyik. A Szajna turisták ezreit vonzza minden évben, hiszen általa számtalan sétahajókázás és horgászesemény kerül megrendezésre.

Az ország éghajlatát az óceáni és a mediterrán hatások befolyásolják leginkább. A francia területek túlnyomó részén enyhe tél uralkodik, azonban a tengerparttól távolabb eső részeken a kontinentális éghajlat sajátosságai is jellemzőek. A Földközi-tenger partvidékén a mediterrán jegyek érvényesülnek, míg az alpi területeken magashegységi éghajlat alakult ki.

Franciaország növény- és állatvilága is figyelemreméltó, hiszen az ország 7 nagy nemzeti parkkal rendelkezik. Ezeken a csodálatos helyeken mindenki felejthetetlen pillanatokat tölthet el egy fantasztikus túra alkalmával. Több táj az UNESCO listáján is szerepel, többek között a Pireneusok hegyvonulata, illetve Új-Kaledónai lagúnái.

A legtöbb látnivaló kétségkívül Párizsban található. Ki ne ismerné például az Eiffel-tornyot, amely a maga 322 méteres magasságával valósággal uralja a város látképét. A torony egyébként a New York-i Chrysler Building 1930-as megépítéséig a világ legmagasabb épületének számított.

De fontos megemlítenünk a Notre-Dame székesegyházat is, ami az Eiffel-toronyhoz hasonlóan a Világörökség részét képezi. Maga az épület hatalmas, ugyanis egyszerre akár 6000 hívő befogadására is képes. Ennek fényében az orgonája is figyelemreméltó; 7800 sípból áll, és a mai napig tökéletesen működik. Ezt a 113 regiszteres és 5 manuálos hangszert a világ egyik legnagyobb hangszereként tartják számon.

Franciaországban a közlekedést külön érdemes kiemelni. Az ország 31 840 km hosszú vasúthálózattal rendelkezik, s ezzel a legterjedelmesebb Nyugat-Európában. A vasúti közlekedés főszereplője az SNCF nemzet vasúttársaság, amely a Thalys, az Eurostar és a TGV nagysebességű vasúthálózatot üzemelteti. Aki elvetődik ide, annak mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a hihetetlenül kényelmes, fantasztikus sebességre képes vasutat, hiszen garantált élményben lesz része.

Akár vonattal, akár busszal, akár autóval, de mindenképpen érdemes ellátogatni a franciaországi Disneyland-be is, ahol az egész család eltölthet egy felejthetetlen napot, kipróbálva a megannyi játékot, megcsodálva a számtalan látványosságot.

A franciák konyhájukról is híresek, főleg a fűszerekről és a mártásokról. Bizonyára mindenki ismeri a hagyományos francia ételeket, például a besamel-mártást és a hagymalevest, de külön érdemes kiemelni a fantasztikus sajtokat, borokat, pezsgőket is.

Franciaország csodálatos hely, tele látnivalóval és különlegességgel. Mindenkinek, aki ellátogat ide, kellemes utazást és időtöltést kívánunk!