Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  


GÖRÖGORSZÁGEz a csodálatos, vonzó turisztikai célpont Európa délkeleti részén, a Balkán-félsziget déli végén található. Hivatalos neve Görög Köztársaság, s egy 2010-es becslés szerint 11 295 000 fő lakja. Fővárosa Athén, államformája parlamentáris köztársaság.

A kontinentálisak minősülő Görögországot keletről és délről az Égei-tenger, míg a nyugati oldalról a Jón-tenger határolja. E tengerek mindegyike a Földközi-tenger keleti medencéjében található, s számtalan szigetnek ad otthont.

Görögország fejlett országnak számít, s 1981 óta tagja az Európai Uniónak. 2001-ben belépett az Európai Gazdaságba és a Monetáris tanácsba, 1962-ben pedig a NATO tagjává vált.

Az ország szigetországnak számít, hiszen 1300 szigettel rendelkezik, melyből 170 lakott. Szárazföldi részei a Balkán-félsziget és a Peloponnészoszi-félsziget, melyet egy 6 km széles és 79 méter magas földszoros választ el a szárazföldtől. Peloponnészoszt egyébként a Korinthoszi-csatorna tette önálló szigetté.

Görögország nem rendelkezik nagy folyóval, a legtöbb már rövid szakasz megtétele után a tengerbe torkollik, mély szakadékokon át. Nyáron, a nagy melegnek köszönhetően sok folyómeder kiszárad, így ezek ebben az időszakban nem hajózhatók. Ebből következik, hogy a klíma ezen a vidéken mediterrán, vagyis az időjárást a tiszta levegő és a száraz napok jellemzik.

Az országban 10 csodálatos nemzeti part terül el, melyek együttes területe 68 732 hektár. Szintén itt található két fantasztikus természeti világörökség, az Athosz-hegy és a Meteorák. Mindkét helyen kolostorokat láthatunk, ám a Meteorák sziklái már önmagukban is felejthetetlen látnivalóul szolgálnak az ide látogatók számára.

Ha már a turisztikai célpontoknál járunk, tegyünk egy rövid kitérőt Athénba, ahol számtalan érdekesség vár minket, s ahová, ha tehetjük, mindenképpen látogassunk el!

A város az ókortól kezdve turista célpontnak számít. Az itt található híres műemlékeket a világ minden tájáról megcsodálják az emberek, s mint köztudott, a város 2004-ben elnyerte a nyári olimpiai játékok megrendezésének jogát is. Ez az esemény kétségtelenül nagy befolyással bírt a város turisztikai életére.

Ezen rendezvény alkalmával újították fel a klasszikus múzeumokat, mint például a Nemzeti Régészeti Múzeumot, amely a világ legnagyobb görög művészeti gyűjteményének ad otthont.

Aki szereti a régi, ókori emlékműveket, annak mindenképpen érdemes Akropoliszba ellátogatni, amely a város legismertebb emlékműve. Itt találhatjuk például Niké templomát, s a Dionüszosz színházat is. Ha ide tervezzük az utazást, érdemes reggel menni, hiszen ilyenkor kevesebb a turista, és a hőség is elviselhetőbb.

Ugyancsak érdemes meglátogatni a Lykavittos hegyet, ahová nem túl megerőltető felsétálni, viszont tiszta időben egészen a Pireuszig ellátni innen. Aki szeret fényképezni, az csodálatos képeket készíthet az Akropoliszról is, de találhatunk itt egy kis kápolnát, valamint egy éttermet is.

Aki Görögországba utazik, annak feltétlenül meg kell kóstolni a világ többi részén is jól ismert nemzeti ételt, a gyrost. Itt legfőképp a bárányhússal töltött változatot kedvelik, de természetesen a csirkés változat is sok helyen kapható.

Tengeri nép lévén a görögök körében a halak és a tengeri állatok is rendkívül népszerűek, de érdemes megemlítenünk a kecske-, tehén- és juhtejből készült fejér sajtot, a fetát is. Ez a sajt szolgál alapul a híres vegyes zöldség salátához, amelyet a görögök csak parasztsalátaként emlegetnek.

Bátran keljenek útra, meg sem állva Görögországig! Kellemes utazást kívánunk!