Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

HOLLANDIAMai úti célunk Hollandia, teljes nevén a Holland Királyság, amely Európa nyugati részérén terül el. Keletről Németország, míg északnyugat felől az Északi-tenger határolja. Az országban érvényes közjog különbséget tesz a „Hollandia” és a „Holland Királyság” elnevezés között, hiszen a Holland Királyság 4 részből áll. Ezek Hollandia, Aruba, Curacao, és Sint Maarten.

Hollandia az Észak német-alföld nyugati folytatása, s csupán délen, az Ardennekhez tartozó dombok barázdálják felszínét. Területének nagy részét a Holland-alföld tesz ki, melyet főként pleisztocén és holocén képződmények borítanak. Mivel a földfelszín süllyedése a mai napig tart, az ország területének csaknem egyharmada a tengerszint alatt fekszik.

Hollandia rendkívül gazdag vízhálózattal rendelkezik. Az országban számtalan folyó található, melyek mindegyike az Északi-tengerbe ömlik. Legjelentősebb folyói a Maas és a Rajna, utóbbi már az országba lépés előtt több ágra bomlik. Ezt a kiterjedt folyóhálózatot bővíti a több ezer kilométer hosszúságú csatornarendszer, mely az egyenletes vízjárással együtt kedvez az ország vízi közlekedésének.

Az ország a Föld északi féltekéjén helyezkedik el, így területén a mérsékelt éghajlati tényezők uralkodnak. A meleg észak-atlanti Golf áramlat, valamint a tenger mérsékelt tengeri klímát biztosít, ennek köszönhetően a hőmérséklet napi, évi ingadozása kicsi. Az átlaghőmérséklet januárban alig +2 fok, míg júliusban közel 17 fok körül alakul. Ennek ellenére itt is előfordulhatnak extrém hőmérsékletek, de ez nem túl jellemző.

Hollandia nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre, ami azonban nem mindig jár sikerrel, hiszen az ország népsűrűsége magas, és ez erős terhelést jelent a környezetre. A hollandok régóta folytatják intenzív mezőgazdasági tevékenységüket, s az általuk felhasznált vegyszerek is csak rontanak a helyzeten. Remélhetőleg a holland vezetés mihamarabb megoldást talál erre az égető problémára.

Az ország gazdag kulturális élettel rendelkezik, amelyben a főváros, Amszterdam vitathatatlanul nagy szerepet játszik. A város területén számtalan színház és múzeum található, melyek közül a leghíresebb az 1885-ös évben épített Rijksmuseum. Több impozáns művészeti alkotással egyetemben itt csodálható meg Rembrandt Éjjeli őrjárata, valamint Vincent van Gogh munkái is. De meg kell említenünk a Trópusi Múzeumot is, mely kiállításait egytől-egyig a forró égöv témájának szenteli, a tenger és a hajózás szerelmeseinek pedig a Hajózástörténeti Múzeum meglátogatása javasolt.

Aki érdeklődik a II. világháború iránt, annak feltétlenül meg kell látogatnia a híres házat, a Prinsengracht 26. számot, ahol Anna Frank a naplóját írta. De Amszterdamban látható a világhírű sörgyártó cég, a Heineken Múzeuma is, ami az első Heineken sörgyár épületében került kialakításra.

A holland gasztronómia elsősorban tejtermékeiről híres, a sajtról, vajról, a sűrített tejről és a csokoládéról, amely különösen kiváló minőségű. Nemzeti ételnek számít a hagelslag, amely elnevezés vajas kenyérre helyezett csokoládédarabkákat rejt, s melyet általában reggeli gyanánt fogyasztanak. De érdemes megkóstolnunk a frikandellen nevű ételt is, amely rúd alakú, nyomokban húst és tejport tartalmazó készítmény. Ezt általában hasábburgonyával fogyasztják alacsony tápanyagtartalma miatt.

Hollandiáról oldalakon keresztül lehetne írni, hiszen az európai ország közül ez az egyik leghangulatosabb. A piroslámpás negyed, Amszterdam világméretű kikötője, a hangulatos cukrászdák, és a Coffee shopok egyedi szórakozást nyújtó világa mindenképp megér egy látogatást.