Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

INDIA
India, hivatalos nevén az Indiai Köztársaság egy Dél-Ázsiában lévő, független ország. Földrajzi szempontból a Föld hetedik legnagyobb és a második legnépesebb országa. India 28 államot és 7 szövetségi területet ölel fel, délen az Indiai-óceán, nyugaton az Arab-tenger, míg keleten a Bengáli-öböl határolja. Ennek köszönhetően rendkívül hosszú, mintegy 7517 kilométernyi tengerparttal rendelkezik.

Indiát gyakran szubkontinensként is emlegetik. Hosszú történelme a mai napig élénken él az emberek emlékezetében, s általa az ország sokszínű kulturális értékeket tudhat magának. Az országban négy nagy világvallás létezik, a hinduizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus és a szikh vallás.

Talán meglepő, de korunk Indiája a bruttó hazai termékek tekintetében a világ tizenkettedik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, vásárlóerő szempontjából pedig az előkelő negyedik helyet érte el. Az utóbbi évtizedekben bevezetett reformok Indiát a világ második leggyorsabb ütemben fejlődő országává tették. Ezt ellensúlyozandó az itt élők jelentős százaléka analfabéta, alultáplált és mélyszegény rétegben él.

Az ország nem csupán társadalmi síkon sokrétű, de vallási, etnikai és nyelvi értelemben is, ám emellett egyedi állatvilágát és földrajzi adottságait is érdemes megemlítenünk. Indiában változatos és egyedi élővilággal találkozhatunk, mely főként a hüllő- és kétéltű fajok csoportjában nyilvánul meg. Számtalan természeti világörökséget és nemzeti parkot találhatunk itt, melyek fantasztikus élményekkel gazdagítják az ide ellátogató turistákat.

India éghajlatát a monszun hatásai szabályozzák. A nyári monszun idején esik az évi csapadék legjava. Ez az időszak minden év júniusában következik be, és általában négy hónapon keresztül tart. Ilyenkor a folyók megáradnak, a víztározók pedig megtelnek, ami azonban jót tesz az országnak, hiszen India ebből a vízmennyiségből gazdálkodik a következő év során. A legszárazabb időszak március elejétől május végéig tart, amikor is a szárazföld belsejében akár 50 fok is előfordulhat.

Vessünk néhány pillantást India csodálatos látnivalóira, amelyek közül elsőként Delhi városát emelnénk ki. A város Ázsia metropoliszának számít, ahol a modern és a régmúlt világ találkozik. Az utcákon emberek ezrei nyüzsögnek, s mindenfelé díszes palotákat, valamint a brit gyarmatosítás idejéből fennmaradt emlékeket láthatunk. Új-Delhi utcáin modern épületek és széles sugárutak találhatóak, míg Ó-Delhi leginkább történelmi nevezetességeiről híres. Több emlékmű mellett itt található Gandhi emlékműve, illetve a Kutab Minar torony is.

Fontos megemlítenünk Agra városát is, ahol a híres Taj Mahal található. Ez a mauzóleum a valaha emelt egyik legkülönösebb épület, s egyben India jelképe is. Építészeti szempontból a mogul stílusjegyeket viseli magán, meglátogatását minden turistának szívből ajánljuk. De érdemes megtekintenünk az Agra Erődöt is, amely vörös homokkőből épült, és igazi műemléknek számít.

Most pedig essen szó az ország művészeti alkotásairól! India művészeti világa egyedülállónak számít, hiszen az alkotók már a legegyszerűbb, leghétköznapibb alkotások készítésekor is az átszellemültségre törekedtek. Ennek köszönhetően a régi indiai alkotások inkább bámulatot váltottak ki az emberekből, semmint elragadtatást. A legtöbb műben a természetet istenítik, s az indiai templomtornyokhoz és a Buddha-képmásokhoz hasonlóan a fák és az állatok is az imádat tárgyai voltak a legrégebbi korok óta.

Noha Indiában az infrastruktúra több helyen fejletlen még, s ez az ide látogatók turistákat nagy kihívás elé helyezi, az országot mégis érdemes meglátogatni, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodhatunk itt.

Minden kedves Utasunknak kellemes utazást és jó időtöltést kívánunk!