Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

INDONÉZIA
Indonézia egy Délkelet-Ázsiában található független, demokratikus állam, fővárosa Jakarta. Népesség tekintetében a világ negyed legnépesebb országának számít, s egyben a legnépesebb muszlim-többségű ország is. Az 1998-ban kitört gazdasági válságot követően Suharto elnök lemondott posztjáról, s az ország végre a demokrácia útjára lépett. Ennek következtében Indonéziában található a világ legnagyobb számú muzulmán demokráciája.

Az Indonéz Köztársaság több mint 18.100 szigetből áll, amelyek közül mintegy 6000 emberek által lakott. Mivel a szigetek az egyenlítő két oldalán terülnek el, az ország trópusi éghajlattal rendelkezik. Itt található többek között a Maláj-félsziget, de fontos megemlítenünk Jáva szigetét is, amely a világ legsűrűbben lakott területe, illetve Szumátrát és Borneó szigetét, melyek mind vonzzák a turistákat csodálatos szépségükkel.

Mivel az ország tektonikus lemezek törésvonalain fekszik, a vulkanikus tevékenység, valamint a földrengések gyakori vendégek errefelé. De emellett a rengéshullámok által keltett szökőárak is veszélyt jelentenek az itt élők számára, melyek közül a legpusztítóbb a 2004-es földrengés volt. Ennek hatására csak Indonéziában mintegy 200.000 ember vesztette életét, az anyagi kár pedig felbecsülhetetlen volt.

Mint említettük, az ország egyenlítői, trópusi éghajlattal rendelkezik. Az indonéz szigetvilágban mindössze két évszak váltogatja egymást, az esős és a száraz. Az esős évszak novembertől márciusig tart, s ilyenkor az évi csapadékmennyiség nagyon magas értékre emelkedik.

Indonézia igazi csodája a gyönyörű táj, s az itt található számtalan természeti kincs. Az ország hivatalosan 50 nemzeti parkkal rendelkezik, melyek közül hét parkot az UNESCO világörökségként tart számon. Külön ajánljuk a Komodo-szigetek Nemzeti Park és a prambanani templom együttes meglátogatását, amelyek egy egészen varázslatos világba kalauzolják az ide látogató turistákat.

Térjünk most ki Jakarta városára, ahol évente sok turista teszi tiszteletét a város páratlan hangulatának köszönhetően. Első állomásunk a Nemzeti Múzeum, amely Délkelet-Ázsia legnagyobb gyűjteményével büszkélkedhet. A kiállítás során részletes információkat tudhatunk meg Indonézia vulkánjairól, szigeteiről, az itt élő népekről és azok szokásairól, valamint az ország és a régió művészetéről. De meg kell említenünk a Jakarta Múzeumot is, amely 1974 óta történelmi múzeumként funkcionál. A kiállítások során megtalálhatunk itt fegyvereket, bútorokat, ősrégi térképeket és egyéb gyarmati kori relikviákat.

De rendkívüli látnivaló a Függetlenségi tér is, melynek mérete már önmagában lenyűgöző. A tér területe csaknem egy négyzetkilométer, látványát a Nemzeti Műemlék határozza meg a maga 132 méter magas tornyával. A műemlék belsejében egy lift is üzemel, ami felviszi az utast egészen a 115 méter magas kilátóig, ahonnan az egész város megcsodálható.

Aki szeret vásárolni és plázákba járni, annak Jakarta tökéletes célpont. Itt található ugyanis az ország legtöbb bevásárlóközpontja és plázája, s ezek az üzletek uralják a luxusfogyasztói piacot. Ennek főként az az oka, hogy itt koncentrálódik a politikai elit, így aki ide ellátogat, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha vásárolni akar. Talán felesleges is megemlíteni, hogy ennek köszönhetően az itt fellelhető portékák nagy része az átlagember számára elérhetetlen.

Indonézia gasztronómiai szempontból nem kínál túl sok érdekességet, ugyanis az itt fogyasztható ételek legtöbbje nálunk is megtalálható. Ételeik alapja a főtt rizs, amely mellé főként csirkét, kecskét, marhát, kacsát, csirkét, valamint a tenger élőlényeit tálalják.

Mindent összevetve Indonézia gyönyörű hely, hiszen tengerpartjai, szigetei és páratlan élővilága felejthetetlen élményeket tartogat mindenkinek.