Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

ÍRORSZÁG
Írország Európa észak-nyugati részén terül el, az Ír-szigeten, amely egyben Európa harmadik legnagyobb szigete. A sziget területének északi része - hat megye -, brit fennhatóság alá tartozik, így ezt a részt Észak-Írországnak nevezik. A sziget többi része a tényleges Írország.

Az országban két hivatalos nyelvet beszélnek, az angolt és az írt. Mint köztudott, a főváros Dublin, mely az ország legnagyobb városa is egyben. Az itt élő emberek száma a 2006-os népszámlálási adatok szerint 4 329 848 fő, s ezzel a világ népességi listájában a 118. helyet foglalja el.

Írország északkeleti részén terül el az Atlanti-óceán, amely közvetlen összeköttetést biztosít az Egyesült Államokkal. Európa felől a Kelta-tenger, míg a Brit-szigetvilágtól az Ír-tenger választja el ezt a csodálatos országot.

Domborzati szempontból Írország nem tör túlságosan az ég felé. Dombok és hegyek leginkább a partok mentén emelkednek, ám ezek sem számítanak magasnak. A legmagasabb pont Kerry megyében található, név szerint a Carrauntuohill-csúcs, amely 1041 méterrel magasodik a tengerszint fölé.

Az ország leghosszabb folyója a Shannon, hossza 370 km, és kettészeli az egész szigetet. Vízgyűjtő területe 16000 négyzetkilométer, és Shannon Sligo városától egészen az Atlanti-óceánig folyik. Az írek a XVIII. században nagy vállalkozásba vágták fejszéjüket, amikor is kiépítették a Királyi csatorna rendszert. E csatorna fő ága Dublint köti össze a Barrow és a Shannon folyókkal.

Írország éghajlata az észak-atlanti-áramlatnak köszönhetően sokkal enyhébb, mint a többi, hasonló földrajzi szélességen elhelyezkedő területeké. Télen az átlagos hőmérséklet +4,5 és +7 fok, viszont az óceán hűtő hatása miatt a nyári hőmérséklet csupán 15-17 fok körül alakul. A csapadék ellenben sok; 1500-2500 mm, megoszlása az év során egyenletes.

Az eső és a hideg nyár ellenére Írország csodálatos hely, mind természeti, mind kulturális szempontból. Vizsgáljuk meg közelebbről a főváros, Dublin látnivalóit!

Dublin ipara hirtelen fejlődött, minek következtében a világ egyik legnépszerűbb kirándulóvárosává vált. Az egykor rossz hangulatú negyedeket - Temple Bar és Smithfield - kulturális szórakoztató negyedekké építették ki, s ezzel egy időben számtalan toronydaru jelent meg az utcákon, amely a hihetetlen építési vágyról tanúskodott.

A város utcáin az emberek ráérősen, ám annál nagyobb számmal sétálgatnak. A bevásárló központokban és a sétáló körzetekben a turisták és a városlakók szűnni nem akaróan özönlenek, belefeledkezve a pénzköltés örömeibe. A délután elteltével aztán ezek az emberek színházakba, moziba, koncertekre és kocsmákba tömörülnek, hogy itt töltsék el napjuk hátralevő részét.

Dublin azonban nem csak pubjairól híres. Számtalan múzeumot, hangulatos parkot találhatunk itt, szórakoztató utcazenészek és mutatványosok társaságában. A fiatalabb korosztály számára a Temple Bar meglátogatása javasolt, ahol rock-sztárok és egyéb ír hírességek szoktak fellépni, a város legforgalmasabb és leghangulatosabb negyedévé téve ezzel a város ezen részét.

Ugyancsak érdemes ellátogatnunk a Meeting House térre, ahol vasárnaponként kirakodó vásárokat, nyáron pedig szabadtéri színházi előadásokat szerveznek a nagyérdemű közönségnek.

Aki ellátogat Írországba, az mindenképpen keresse fel a fővárost, de ne hagyja ki a tengerparti sétát sem, élvezve a sós tengeri levegő felejthetetlen illatát.

Kellemes utazást kívánunk mindenkinek!