Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

IZLANDIzland egy gyönyörű szigetország, amely az Atlanti-ország északi részén terül el Grönland és Skócia között. Becsült lakossága mintegy 320 000 fő, népsűrűsége 3.1 fő/km2. Ezeket az adatokat tekintve nem túl népes ország, ám számtalan természeti csodával és látványossággal rendelkezik.

Az ország az Észak-Atlanti-óceánban található, s területe kiterjed Grímsey szigetére is, ahol egyben Izland legészakibb települése is fekszik. Grönlanddal ellentétben ezt a jeges országot nem Észak-Amerikához, hanem Európához soroljuk, kulturális, nyelvi és gazdasági szempontból azonban Skandináviához tartozik. Mérete alapján a Föld tizennyolcadik, míg Európai szinten a második legnagyobb szigetének számít.

Izland vulkáni sziget. Az állandó vulkáni kitörések miatt a sziget területe állandó növekedésben van, felszínén pedig ma is megfigyelhetőek a lemezek távolodásának jelei. Jelenleg 140 vulkán található itt, ám a kráterek száma az ezret is meghaladja. A 140 vulkán közül 26 - ha időszakosan is -, de jelenleg is működik. Az itt található legismertebb vulkán a Hekla, amely 1491 méter magas.

Izland országa szerencsés a meleg víz és a fűtés terén, hiszen számtalan gejzír található itt. Ennek köszönhetően a geotermikus energia könnyen elérhető, amire szükség is van egy ilyen hideg éghajlatú vidéken.

A sziget felszínének körübelül 10%-a belföldi jégtakaróval borított, a 4790 km hosszúságú partvonalat pedig gyönyörű fjordok teszik még változatosabbá. Itt található Európa leghatalmasabb összefüggő jégmezője is, név szerint a Vatnajökull, melynek mérete 8500 km2, vastagsága pedig az 1000 métert is elérheti.

Izland települései javarészt a tengerparton épültek, aminek egyszerű oka van; az ország belső területei nehezen lakható, terméketlen, kopár vidékek. A legnagyobb város Reykjavík, amely egyben a világ legészakibb fővárosa.

Az ország éghajlata az északi fekvés ellenére nem túl zord, hiszen az Észak-atlanti-áramlás mérséklő hatással van a levegőre. A délen elterülő parkvidékek hűvös, óceáni klímájú sávjában találhatjuk a legcsapadékosabb térségeket. Ezt ellensúlyozandó a sziget belső vidékei száraznak mondhatók, hiszen itt mindössze 150-250 mm csapadék esik.

Aki szereti a jeges, havas tájakat, annak Izland csodálatos látnivalókkal szolgál. Az ország vízhálózata ugyan fiatal, azonban a lávapadok mentén gyönyörű vízeséseket találhatunk. Itt robajlik a Gullfoss, a Skogafoss és a Svartifoss, melyeket érdemes meglátogatnunk, ha túrázni szeretnénk.

Izland négy nemeti parkkal büszkélkedhet, melyek közül az egyik leghíresebb a Þingvellir Nemzeti Park. Ez a csodálatos hely a Világörökség része, s az izlandi nép számára történelmi szempontból a legfontosabb. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy tektonikai szempontból ez a Föld egyik legérdekesebb helye.

De a Világörökségjez tartozik Surtsey szigete is. Ez a csodálatos sziget a Föld legfiatalabbika, ami 1963. november 14-éig egy tenger alatti vulkán volt. Jelen pillanatban a tudósok azon fáradoznak, hogy az élet kialakulását, megtelepedését tanulmányozzák a vidéken.

A természet megcsodálása után látogassuk meg a fővárost is, ahol szintén találhatunk érdekes látnivalókat. Itt épült a Hallgrímskirkja, ami egy dombtetőn álló jellegzetes templom. De fontos megemlíteni az Izlandi Nemzeti Múzeumot és a város híres termálfürdőit is.

Izland csodálatos hely, főként azoknak, aki szeretik az északi tájakat. Látogassunk el ide bátran, és élvezzük az ország csodálatos levegőjét!