Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

IZRAELIzrael, hivatalos néven az Izraeli Köztársaság a Közel-Keleten, egészen pontosan a Földközi-tenger keleti partján helyezkedik el. Magát az államot 1948. május 14-én újjá alapították, s a történelmi Izrael és Júdea, valamint az ókori zsidó királyságok területén található.

Lakó nagyrészt izraelita vallású zsidókból, illetve arabokból áll, melyek közül az utóbbi népcsoport a VII. században települt be az ország területére.

Izrael északon Libanonnal, délnyugaton Egyiptommal, keleten pedig Jordániával és Szíriával határos. Felszínének túlnyomó részé krétakori üledékes kőzetek alkotják, melyekből az évek során egy főként mészkőből álló, 800-1000 méter magas röghegység keletkezett. Az ország legmagasabb pontja az északon lévő Har Meron, amely 1208 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.

Az ország déli részén a Negev-sivatag uralja, melyet idős gránitból és homokkőből álló töredezett hegyvidék tarkít, keleten pedig röghegységek magasodnak meredeken egészen az ország határáig. A lakosság zöme a Földközi-tenger 10-25 km széles parti síkságán él, mely síkság változatlan mivoltát csupán a Karmel sasbérce töri meg.

Érdekesség, hogy Izraelben található a Föld legmélyebb szárazföldi pontja, egészen pontosan a Holt-tenger partján. A víz tükre 420, míg a tófenék 795 méterrel fekszik a tenger szintje alatt.

Izrael fő folyója a Jordán, melynek hosszúsága 118 km, s a Holt-tengerbe torkollik.

Az itt uralkodó éghajlat mérsékelt mediterrán. Télen ugyan esik valamennyi eső, de a hosszú, meleg évszak áprilisban kezdődik, s egészen októberig tart. A tengerparti sáv tájain nem fordul elő fagy, hiszen a leghidegebb hőmérséklet mindössze 12-13 fok, a júliusi átlag pedig 25-28 fok. A hegyvidék ugyan hűvösebb, de a nyarak itt is forróak.

Noha az UNESCO listáján egyetlen természetvédelmi terület sem szerepel, találhatunk itt bőven látnivalót. Az országos természetvédelmi hivatal 41 nemzeti parkot, valamint 13 természetvédelmi területet kezel, melyeket minden természetet kedvelő embernek érdemes meglátogatnia.

Ki ne hallott volna a történelmi és vallási szempontból híres Jeruzsálemről, ahol számtalan érdekességet találhat az ide látogató. Említsünk meg néhányat most ezek közül!

Itt található például a zsidó nép legősibb és egyik legfontosabb szimbóluma, a Menóra, más néven hétkarú gyertyatartó. Ezt a gyönyörű ereklyét a brit Parlament ajándékozta Izraelnek még 1956-ban, készítője egy Németországban született szobrászművész.

Fontos megemlítenünk a Jeruzsálemi Archeológiai Parkot is, amely összefoglalást nyújt a Templom-hegy környékén folyó ásatások erdeményeiről, s ahol többek között betekintést nyerhetünk a régi jeruzsálemi időkbe. A terület fontos része a Virtuális Rekreációs Központ, mely által megcsodálhatjuk a heródes korabeli Templomot teljes pompájában, még a lerombolás előtti állapotban.

Akit érdekel a vallás és a Biblia világa, az feltétlenül látogasson el Dávid városába. Itt terül el az ősi Jeruzsálem, s itt láthatók a főbb bibliai és régészeti látványosságok is. Úgymint a Ezékiás-alagút, a Gihon-forrás és Dávid király palotájának maradványai. Ez a hely igazi aranybánya, valóságos paradicsom a régészek és a turisták számára.

Utolsóként említsük meg az Időgépet, amely Jeruzsálem 3000 éves történetét mutatja be egy izgalmas, interaktív utazás formájában.

Bárki, aki Izraelbe látogat, számtalan élménnyel lesz gazdagabb, s mélyet szippanthat eme ősi ország levegőjéből, közelebbről megismerve a Biblia és a vallás világát.

Kellemes utazást kívánunk kedves Olvasóinknak!