Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

JEMENJemen állama Délnyugat-Ázsia területén fekszik, egészen pontosan az Arab-félsziget délnyugati peremén.

A Vörös-tenger és az Adeni-öböl mentén található síkságok mögött emelkedik a központi fennsík, amely a maga 3760 méteres magasságával páratlan látnivaló a turisták körében. Ez a vidék nyáron csapadékban gazdag, északi és keleti része homoksivataggá alakul.

Ezen kívül az ország területéhez tartozik Szokotra-szigetcsoport, amelyet 1998-ban a Világörökség részévé kiáltottak ki. Az országban található legmagasabb pont a Nabi Szubeju, amely 3760 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.

Jemen területén csupán egyetlen nagyobb folyó található, mégpedig a Maszila. Noha a hegyekben számtalan patak és kisebb folyó kanyarog, egyik sem éri el a tengert, ugyanis mind kiapad a forró és száraz part menti síkság területén.

Jemen éghajlata mindenképpen forrónak és száraznak mondható, legalábbis a partvidék menti területeken. Itt a csapadék mennyisége alig éri el a 100 millimétert, míg a hegységek nyugati része ennek pont az ellenkezője; itt az évi csapadékmennyiség akár 1000 mm is lehet. Innen tovább utazva keletre és északra a csapadék mennyisége folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, s a Rub al-Khali sivatagban szinte egyáltalán nem esik az eső. Az ide utazó turistáknak fontos információ lehet az is, hogy míg nappal 30 fok meleg is lehet, addig éjszaka a hőmérséklet fagypont alá csökken.

Az ország hivatalos nyelve az arab, s egyben ez a legfontosabb beszélt nyelv is. A lakosság csaknem 99%-át muszlim vallásúak teszik ki, s alig egy százalék marad a többi vallásra, amelyek a hindu, a zsidó és a keresztény.

Jemen ipara eléggé fejletlen. Az ország főként a mezőgazdaságból és a kézműiparból él. A mezőgazdaság fő terményei a mokkakávé, a gyapot és a datolya, de a 2000-es évek elejétől a termőterületek mintegy kétharmadát a katcserjék teszik ki. Ez egy kábító hatású növény, melynek a levelét rágják.

A turistáknak elsősorban a nagyvárosok látnivalóit ajánljuk. A fővárosban, Szanaában található a Nagymecset, amely egy rendkívül impozáns, fényűző épület. Az építményt Mohamed próféta idejében emelték, s azóta is számtalan érdeklődőt, turistát vonz évről-évre.

A város egyébként lélegzetelállító szépséggel rendelkezik, s ugyanakkor izgalmas is történelmi sokszínűsége miatt. A legenda szerint egykor itt állt Sába királynő egyik vára is. Szanaa építészetének érdekessége az, hogy az épületek 2000 évet ölelnek fel, s megőrizték jellegzetességüket. A magas falak között legalább száz mecsetet találhatunk, s mintegy félszáz minaretet, melyek mézeskalács világot idéznek az 5-6 emelet magas agyagépületek között. Mondanunk sem kell, hogy város a Világörökség része, s 2000 méter magasan fekszik.

Szintén érdemes meglátogatni a fővárostól északra fekvő Szaada városát, amely szintén magas falakkal körülvett, számtalan érdekes régi építményt felsorakoztató város. Aki szeret fotózni, itt garantáltan talál sok igazgalmas témát. Érdemes felmászni a városfal tetejére is, ahonnan pazar kilátás nyílik mind a városra, mind a környező természeti kincsekre. Aki ide elutazik, látogassa meg a díszes Najran kaput, valamint a szadaai várat is, mely manapság fontos kormányzati épület, s egykor az imám lakóhelyeként szolgált.

Noha Jemen nem túl gazdag ország, mégis szántalan érdekes látnivalót találhatunk itt. Az ide utazó turisták egyfajta időutazásban vehetnek részt a számos történelmi emléknek köszönhetően. Jemen a régi Arábiát őrzi, de innen indult a bibliai Noé bárkája is annak idején. Különleges kultúra, izgalmas építészet, lenyűgöző történelmi emlékek. Ez Jemen, melyet nyugodt szívvel ajánlunk bárkinek úti cél gyanánt.