Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

JORDÁNIAMai úti célunk Jordánia, mely egészen pontosan Jordán Hasemita Királyság néven ismert, s területileg a közel-keleten fekszik. Nyugatról Izrael és Ciszjordánia, északról Szíria, délkeletről Szaud-Arábia, míg északkeletről Irak határolja. A jordán országban élők nagyrészt az iszlám vallást követik, a hivatalos nyelv az arab. Az ország jelenlegi uralkodója II. Abdullah, a lakosság száma az idei népszámlálás szerint 6.5 millió fő.

Jordánia felszíne főként mészkőből áll, átlagos magassága a tengerszinttől számítva 800-1000 méter között fekszik. Nyugaton találjuk a Nagy-hasadékvölgyet, a Jordán folyó völgyét, valamint az Akabai-öblöt. Az országban található legmagasabb pont a Rász-el-Hasmm, ami 1854 méter.

Jordániában nincs sok folyó; az itt található egyetlen állandó vízfolyás a Holt-tengerbe ömlő Jordán folyó.

Az ország éghajlata az északnyugati területeken mediterrán, vagyis a nyár forró és száraz, míg a tél nagyon hűvös. Amman környékén 800 mm csapadék esik évente, ám ez a mennyiség kelet és dél felé haladva egyre csökken, így a Holt-tengernél mindössze 120 mm eső esik, s az is jóformán a téli hónapokban. Jordánia többi részén kontinentális sivatagi éghajlat uralkodik, itt a hőmérséklet nyáron akár 31-38 fok között is alakulhat, de télen is mindössze 13-19 fok közé ereszkedik a hőmérő higanyszála.

A jordán vidék csak úgy hemzseg a természetvédelmi területektől. A Királyi Természetvédelmi Társulat 6 nemzeti parkot és rezervátumot tart számon, melyek közül a Dana Természetvédelmi Terület az UNESCO által úgynevezett bioszféra-rezervátumnak nyilvánított park.

Ezen kívül számos "Nemzeti Park" található még az országban, ám ezek nem annyira a környezetvédelmet, mint inkább rekreációs célokat szolgának. Noha sok látnivaló és érdekesség található Jordániában, természeti világörökséget mégsem tartanak itt számon.

Természeti világörökséget nem, kulturálist azonban annál inkább jegyeznek itt, hiszen máris három helyet említhetünk, melyek mindegyike vonzza a turistákat.

Az első Petra, ami egy romváros a sivatag sziklái között. A modern turizmus az 1930-as években kezdődött itt el, ekkoriban építették ugyanis a környék szállodáit. Néhány szálloda a méltán népszerű római színház mellett épült, ám mivel a városvezetés szerint ezen épületek rombolták a városképet, azóta visszabontották őket.

Több látnivaló is található itt, többek között a Dzsin sziklák, amelyek a város bejáratától 300 méterre találhatóak. Ez az első, amit az ide látogató meglát, s egyfajta tiszteletet érez, ahogy a három óriás sziklatömb felé magasodik.

A másik kihagyhatatlan látnivaló a Vádi Músza, más néven "Mózes völgye." A Biblia szerint Mózes itt fakasztott vizet a sziklából a Kánaán felé tartó szomjas zsidók számára. A völgy anyaga homokkő, a sziklában pedig olyan ásványi anyagok vannak, amelyek a kőzet felületét különböző színűre festik. Érdemes ellátogatni ide, különösen azoknak, akik érdeklődnek a bibliai történetek és helyszínek iránt.

Fontos megemlítenünk Quseir Amra-t is, ami a világ legismertebb sivatagi kastélya. Az UNESCO a Világörökség listáján tartja számon, s ez az épület egyben a korai iszlám művészet és építészet legfontosabb példája.

Az épület belső falait freskók díszítik, melyeken politikai és vadász jeleneteket láthat a szemlélődő. Manapság sajnos néhány freskót graffitik csúfítanak el, de a helyreállítási munkálatok már elkezdődtek.

Minden látványosságot nem tudunk felsorolni, amelyek Jordániában várják az embert, ám reméljük, ezzel a néhány sorral kedvet kaptak Utasaink egy közel-keleti utazáshoz.

Kellemes időtöltést kívánunk!