Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

KAMBODZSAMai Kambodzsába látogatunk el, amely ország csaknem kétszer nagyobb hazánknál. Földrajzi szempontból a Thai-öböl, más néven Sziámi-öböl partján fekszik, neve egy mimózaféle fa indonéz nevéből eredeztethető. Északkeletről Laosz, keletről és délkeletről Vietnám, nyugatról és északnyugatról pedig Thaiföld határolja, tengerpartjának hossza 443 km.

Kambodzsa hajdanán francia gyarmat volt, függetlenségét 1953-ban nyerte el. Történelmének egyik legszomorúbb időszaka a vietnámi háború, melyet után húsz évig tartó polgárháborús időszak következett.

Az ország felszínét főként rögös alföld borítja, hegyek és középmagas hegyláncok mindössze a délnyugati részen találhatók. Az állam 75%-a 100 méteres magasságban fekszik, s a legmagasabb pont is csupán 1813 méterrel tör az ég felé. A legnagyobb hegy egyébként a Phnom Aoral.

Vízrajzi szempontból Kambodzsa csupán két meghatározó tényezővel bír. Legnagyobb folyója a Mekong, legnagyobb tava pedig a Tone Sap, azaz "nagy tó", amely a Mekong folyóval egyetemben sok embernek nyújt megélhetést a halászat által. A tónak van egyébként egy érdekessége, mégpedig az, hogy száraz időszakban mindössze 2590 km2 a területe, ám az esős évszakban ez a szám akár 24 605 km2 is lehet.

Kambodzsa lakossága 90%-ban khmer nemzetiségű, de ezen kívül találkozhatunk itt kínaiakkal, vietnámiakkal és indiaiakkal is. Az itt beszélt hivatalos nyelv a khmer, ami tulajdonképpen egy ausztroázsiai nyelvcsalád ágába, a mon-khmer ágába tartozik. De a lakosság egy része beszéli a franciát is, ami egyfajta hagyatéka a gyarmati időknek, illetve az angolt, ami főként az üzletemberek és a fiatalok körében válik egyre népszerűbbé.

Kambodzsa ipara nem túl fejlett, a polgárháború pedig csak rátett erre egy lapáttal. Főként a textilipar és a rizshántolás jelentős, de fontos szerepet tölt be a trópusi fák kitermelése is. A legnagyobb szereppel mégis a mezőgazdaság bír; rengeteg rizst, cukorpálmát és batátát termelnek itt, elsősorban a Mekong menti alföldeken.

A látnivalók közül elsőként a fővárost ajánljuk, mely rossz múltja ellenére is megőrizte szépségét és különleges hangulatát. Érdemes ellátogatnunk az Ezüst Pagodába, amely páratlan módon őrzi a khmer kultúra jegyeit és gazdagságát. De nem szabad elmennünk a Királyi Palota és a Nemzeti Múzeum mellett sem, hiszen mindkét helyen csodaszép khmer emlékeket és relikviákat láthatunk.

A vörös khmerek által lemészárolt emberek emlékműve a városközponttól mintegy 15 km-re áll, név szerint a Choeng Ek-i emlékmű. Ezen a helyen leróhajtuk tiszteletünket az ártatlanok előtt, s egy hátborzongató időutazásban lehet részünk.

Kambodzsa egyik legszebb látványossága Angkor, a híres templomváros. Ez a csodaszép hely több mint 100 templomból áll, melyek mindegyike a IX-XIII. század között épült. A templomok a hajdani khmer uralkodók emlékét őrzik, szintén egy kellemes hangulatú időutazásra csábítva az ide látogatót.

Szintén jó célpont lehet Udong, amely a XVI-XVIII. század között az ország fővárosaként funkcionált. Számtalan csodálatos pagoda és Buddha szobor emeli a hely fénypontját, méltó emléket állítva az ország különleges atmoszférájának.

Gasztronómai szempontból Kambodzsa leginkább a thai, az indiai és a kínai konyhához hasonlítható. Az itt élő emberek főként gyógynövényeket, különleges fűszereket és egzotikus gyümölcsöket használnak ételeik elkészítéséhez. A legnépszerűbb ételek a hal, a sertéshús, a bárány és a csirke.

Összegzésként elmondható, hogy Kambodzsa képes magával ragadni az embert különleges hangulatával. Jó utazást kívánuk!