Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

KENYAA Kenyai Köztársaság az Egyenlítő mentén fekszik, Afrika keleti részén. Keletről Szomália, nyugatról Uganda, délről Tanzánia, míg északról Etiópia határolja. Teljes területe 582 650 km2, melyből 13 400 km2 vízből áll.

A keskeny parti síkság dombvidékei a Kelet-afrikai-magasfölddé alakulnak, melyet a Kelet-afrikai árok szel ketté. Ezen árok két oldalán találhatók a vulkáni hegyóriások, a magasföld északkeleti és déli részén pedig füves puszta, úgynevezett sztyepp terül el. Az ország legmagasabb pontja a Kenya-hegy, amely 5199 méter magas, s amelynek nevéről magát az országot is elnevezték. Számtalan csodaszép hegyet láthatunk itt, többek között a Kilimandzsárót, mely a kenyai-tanzániai határvidéken terül el, s 5895 méteres csúcsa már Tanzánia területére esik.

Kenya mindössze két jelentős folyóval rendelkezik, ezek a Tana és a Galana. Tavai közül szintén kettőt érdemes kiemelni; a Viktória-tavat, illetve a Turkana-tavat, melyet más néven Rudolf-tóként is emlegetnek.

Az ország éghajlata trópusi. A Nap egész évben perzseli a tájat, minek következtében folyamatos a meleg, s az évszakokat csupán a csapadék különbözteti meg. Minden évben két esős évszak fordul elő, a hosszabb, csapadékosabb az április-június közötti hónapokban, míg a kevésbé intenzív esős hónapok október és november közé esnek. A partvidék a legcsapadékosabb, a legszárazabb terület pedig az ország északi-északkeleti része.

Élővilág tekintetében Kenyában minden nevezetes afrikai állat megtalálható. A nemzeti parkok óvják az itt élő állatokat, hiszen sok közülük kihalófélben van. Az UNESCO Világörökség listáján két természeti csoda is szerepel; a Mount Kenya Nemzeti Park, valamint a Turkana-tó. Mindkét helyszín nemzeti parkként funkcionál 1997 óta.

A látnivalók közül elsőként Nairobi, a főváros kerül terítékre. A város kétmillió lakosú, a közbiztonság itt meglepően jónak mondható. Noha maga a város közel 700 négyzetkilométeren terül el, a belváros nagyon kicsi; mindössze 5 négyzetkilométer. Itt találhatjuk a Kenyatta múzeumot, ahol számtalan érdekes tárlat várja a látogatókat, illetve a parlamentet, az elnöki hivatalt és a számos követség épületét is. Nairobi városa különleges hangulattal bír, feltétlenül látogassunk el ide.

Kenyában az igazi látnivalókat mégsem a főváros, hanem a természeti csodák szolgáltatják. Nagyszerű célpont lehet például a Viktória-tó partján épült Kisumu városa, amely igazi gyöngyszem. Az itt található látványosságok közül a legjelentősebbek a Masai Mara Rezervátum és természetesen maga a Viktória tó, ami Afrika második legnagyobb tava, de egyben a Nílus forrása is. Mivel a tó a harmadik legnépesebb város partján terül el, kiváló kiindulópont lehet a szafari-túrázók számára.

A várossal kapcsolatban fontos még megemlítenünk Kenya legnagyobb szabadtéri piacát is, ami minden nap nyitva van, s ahol számtalan érdekes portékát vásárolhatunk. Ha erre járunk, feltétlenül szerezzünk be szappankő-szobrokat, hiszen a legszebb példányokat itt találhatjuk.

A városok után a nemzeti parkokat, rezervátumokat érdemes megemlítenünk, hiszen Kenyában csodálatos helyekre látogathatunk el. Elsőként a Tsavo (Kelet és Nyugat) Nemzeti Parkot említenénk, amely 2000 km-es túraútvonallal és úthálózattal rendelkezik. Itt találkozhatunk a híres vörös elefántokkal, csaknem 50 különböző fajú emlősállattal, illetve 400 madárfajjal.

De látogassunk el a Masai Mara Nemzeti Parkba is, amely az ország legnépszerűbb nemzeti parkja. Itt megismerhetjük Afrika teljes élővilágát, láthatunk gazellát, zebrát és impalát.

Aki Kenyába utazik, annak kellemes időtöltést kívánunk!