Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

KÍNAMa Kínát, más néven a Kínai Népköztársaságot látogatjuk meg, amely Kelet-Ázsia legnagyobb országa. Kína hatalmas területtel rendelkezik, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy mind Közép-Ázsiára, mind a tengererre kiterjednek határai.

Kína 1949 óta két részre osztható: az egyik rész a Kínai Népköztársaság, melynek fővárosa Peking, illetve a Kínai Köztársaság, ahol a főváros Tajpej. A két állam eltérően fejlődött, s ennek következtében eltérően is telnek mindennapjai. A szárazföldi területeken Mao Ce-tung egyszerűsített írásjeleit használják, de Tajvan még mindig a hagyományos írásjeleket részesíti előnyben.

Az ország egyik nagy érdekessége az, hogy Kína a világ legősibb civilizációja. Az itt élő emberek már az ókorban is rendelkeztek kultúrával, ami már abban az időben is igen fejlettnek számított. Kína már az ókorban is számos olyan találmányt tudhatott magának, ami az európai emberek körében csak jóval később vált ismertté. Ilyenek például az iránytű, a papír, a puskapor, a porcelán, a selyem és a nyomtatás.

Fontos megemlítenünk azt is, hogy Kína a világ harmadik katonai és a második gazdasági nagyhatalma, népesség szempontjából pedig messze a élen jár; 1,3 milliárd lakossal. A nagy népességből eredő problémák miatt az ország vezetői népességszabályozási programot vezettek be, amely remélhetőleg segíti a jelenlegi gondok megoldását.

Domborzati szempontból a kínai tájat főként magashegység alkotja. Mindössze keleten, a tengerpartok közelében találhatunk hatalmas kiterjedésű, termékeny alföldeket. Az ország legmagasabb pontja a mindenki által ismert Mount Everest, más nevén a Csomolungma, melynek magassága 8848 méter, míg a legalacsonyabb pont a Turfáni-mélyedés, amely természeti csoda 154 méterrel süllyed a tengerszint alá.

Kína leghosszabb és legjelentősebb folyói a Jangce, a Sárga-folyó, az Indus és a Mekong.

Az ország déli részén monszunéghajlat uralkodik, míg az északi, tengerhez közeli vidékekre a kontinentális éghajlat jellemző. Természetesen a magashegységekben és Tibet tájain hegyvidéki az éghajlat.

Kínában számtalan természeti csoda és látnivaló található, hiszen 187 nemzeti parkot tartanak itt nyilván, melyekhez egyeként is sok védett terület tartozik. A hegyek többsége természeti Világörökség, de jó néhány parkot is ide sorolnak.

Minden látnivalót nem tudunk felsorolni, ám a legfontosabb turisztikai célpontokat megnevezzük. Érdemes például meglátogatni a Kínai nagy falat, amely természetesen az UNESCO listáján is szerepel. Kevesen tudják, hogy a fal valójában sosem volt összefüggő, elhelyezkedése és jellege a politikai helyzettől függően változott.

A fővárosban, Pekingben is találhatunk érdekes helyeket. Elsőként a Tiltott Várost említenénk, amely csaknek ötszáz éven keresztül szolgált a kínai császárok állandó lakhelyeként, illetve hatalmi központként. Számtalan rendezvényt és ceremóniát tartottak itt, s ez a hely szintén a Világörökség része. A látogató találhat itt egy csodaszép múzeumot is, ahol hatalmas gyűjtemény mutatja be a kor érdekességeit.

Érdekesség még, hogy ez a 980 épületből álló komplexum 8707 szobát tartalmaz, s mintegy 720 000 m2-en terül el, amelyből 150 000 m2 beépített.

Utolsó érdekességünk az Agyaghadsereg, ami szintén Világörökség, s egyben fantasztikus kulturális helyszín. Ez a lenyűgöző látványosság az első kínai császár, Qin Shi Huangdi sírhelyét hivatott védeni, és lovakból, kocsikból, zenészekből, valamint agyagkatonákból áll. Természetesen a turisták előszeretett látogatják ezt a csodálatos kiállítást, mi is csak ajánlani tudjuk mindenkinek.

Kínáról sokat lehetne még írni, de sajnos helyszűke miatt csak egy rövid bemutatóra van lehetőségünk. Aki szeretne eljutni egy gyönyörű, pezsgő országba, annak Kína tökéletes célpont.