Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

KUBALátogassunk most el egy újabb egzotikus helyre, ezúttal egy csodálatos karibi szigetországba, Kubába. Kuba a Nagy-Antillák legnagyobb tagja, de területéhez hozzátartozik 1600 kisebb szárazulat, apró szigetecske is.

Az ország egykor spanyol gyarmat volt, mára azonban a legnépesebb karibi országnak számít, s egyben a világon az egyik utolsó szocialista állam. 1972-1991 között a KGST tagja volt, jelenlegi vezetője Raúl Castro.

Mivel Kuba szigetország, nyilvánvaló, hogy minden oldalról tengerek, óceánok határolják. Déli oldalról a Karib-tenger, keletről az Atlanti-óceán, míg nyugat felől a Mexikói-öböl határolja. Pár száz kilométerre innen megtalálhatjuk Mexikót, de az USA-beli Florida sem fekszik távol ettől a gyönyörű országtól.

A Kubai Köztársaság területe leginkább sík, hegyek csupán az ország délkeleti részén találhatók. Legmagasabb pontja a Turquino csúcs a maga 2005 méteres magasságával, míg a legalacsonyabb terület éppen tengerszinten, 0 méteren fekszik.

Az ország leghosszabb folyója a 343 kilométer hosszú Rio Cauto, ami a földrajzi adottságoknak köszönhetően azonban nem hajózható.

Kuba éghajlata trópusi, ami kellemes meleget eredményez. Éppen emiatt ideális üdülésre, családi kikapcsolódásra. Az itteni átlaghőmérséklet egész évben 22-28 fok között alakul, s a klímát 2 évszak határozza meg. A száraz időszak novembertől áprilisig tart, míg az esős májustól októberig.

Ami európai emberek számára először kellemetlen lehet, az a páratartalom, ami sajnos Kuba területén igen magas. Ám emiatt kárpótol minket a gyönyörű környezet és a számtalan kikapcsolódási lehetőség.

Felsorolni is nehéz lenne minden különlegességet, ami Kubában található, így csak néhány látnivalót emelünk ki, amelyekkel segíteni próbálunk az ide látogató turistáknak.

Mindenképpen látogassunk el a fővárosba, Havannába. Noha a város nem Kuba legősebbike, kétségtelen, hogy a legnagyobb. Utcáin az 50-es, 60-as évek amerikai autói cirkálnak, amely különös hangulatot kölcsönöz a városnak, ám a házak málló vakolatán látszik, hogy Havanna egykor szebb napokat látott.

Mindezek mellett a város csak úgy hemzseg a szebbnél-szebb építészeti remekművektől, melyek közül sok épp renoválás alatt van. A pezsgő éjszakai élet a legedzettebb turistákat is kimeríti, ám a forgalom sokkal kisebb, mint azt más latin-amerikai városokban megszokhattuk.

Aki szereti a templomokat, az látogasson el az óvárosban található San Cristóbal katedrálisba, amely a régi olasz barokk építészet jegyeit tükrözi. Egészen 1898-ig itt őrizték Kolumbusz hamvait, s a híres felfedező síremléke is itt állt.

Rendkívüli látnivaló a Fegyverek Terét körülvevő Főkapitányok Palotája, melynek belső udvarán Kolumbusz szobra díszeleg. A palota a spanyol katonai parancsnokok rezidenciájaként szolgált, később pedig elnöki palotaként funkcionált. Jelenleg egy múzeum üzemel itt, ahol a forradalom eseményeit, résztvevőit tanulmányozhatjuk.

Havanna mellett Trinidad városát is érdemes meglátogatni, hiszen itt is számtalan érdekesség található. Vár ránk a Szentháromság Temploma, a Brunet grófok palotája és Matanzas, melyet nem mellesleg Kuba Athénjának is neveznek. A városhoz kötődik számtalan költő és művész neve, hiszen sokakat megihletett ez a varázslatos hely.

A kubai konyha ízeire leginkább a spanyol és az afrikai zamatok keveredése jellemző. Rizset, babot, burgonyát, csirkehúst, halakat, rákot és marhahúst egyaránt fogyasztanak itt, de nem ritkán krokodil raguhoz és főtt cápahúshoz is hozzájuthatunk.

Kuba gyönyörű hely, bátran látogassunk el ide, ha tehetjük!