Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

LAOSZLaosz egy tengerektől elzárt, szocialista köztársaság, mely Délkelet-Ázsiában található. Északnyugati oldalról Kína és Mianmar, keletről Vietnám, nyugatról Thaiföld, délről pedig Kambodzsa határolja. Az ország történelme során hol független, hol megszállott státuszban volt, végül 1949-ben nyerte el függetlenségét. Egy viszonylag hosszú, húsz évnyi polgárháború is zajlott itt, melynek végeztével a kommunisták vették át az irányítást. Jelenleg mintegy 6 millió fő él Laoszban, a hivatalos nyelv a lao.

Az ország felszínének döntő része hegységekkel tarkított. Itt található a csodálatos Annamitte-lánchegység, mely a Vietnámmal közös határon húzódik. A hegység azonban nem csak földrajzi határt biztosít, de választóvonalként szolgált a kínai és az indiai kultúrák között is.

Laosz területén nincs túl sok síkság. Egyedül a déli vidékeken találkozhatunk nagy alföldekkel, melyek kiválóan alkalmasak rizstermesztésre és állattartásra. Az ország legmagasabb pontja a 2817 méteres Phou Bia, a legalacsonyabb pedig a Mekong völgyében található vidék.

Az ország éghajlatát egyértelműen a trópusi monszun öv határozza meg. Ennek következtében 3 évszak alakult itt ki; az esős, a hideg száraz, valamint a meleg száraz. A turisták szempontjából utóbbi lehet a legvonzóbb időszak, ami egyébként márciusban és áprilisban jellemző.

Laosz leghosszabb és legjelentősebb folyója a Mekong. Ez az 1754 kilométeres folyó teljes egészében hajózható, noha a tengerrel való összeköttetést gátolja a Dong vízesés. Ezen kívül jelentős folyó a Nam Ou is, melynek a Mekonghoz hasonlóan nagy szerepe van a közlekedésben, az élelmiszerellátásban, illetve a vízenergia területén is. A vízenergia egyébként rendkívül fontos szerepet tölt be Laosz életében.

Noha Laosz nem tartozik kifejezetten a turistaparadicsomok közé, éppen ezért érdemes meglátogatni ezt az országot, hiszen így a maga természetességében, szinte érintetlenül csodálhatjuk meg az itteni látnivalókat.

Elsőként például érdemes meglátogatni Savannaket városát, amely a maga 150 ezer lakosával az ország második legnagyobb városa. Savannaketben megtekinthetjük a gyönyörű buddhista kolostorok bármelyikét, illetve a francia gyarmatosítók által felépített katolikus templomot, amely egyébként az országban a legnagyobb ilyen jellegű építmény.

De érdemes ellátogatni a Bolaven-fennsíkra is, ahová mesés út vezet örökzöld banánültetvények között. Itt találhatjuk a mesés Tad Lo vízesést is, illetve egy olyan gyönyörű környezetet, amely már-már mesébe illő. Csodálatos hegyek, káprázatos táj... igazi csemege a magyar utazók számára.

A Bolevan-fennsík híres kávéültetvényeiről is. A jó földrajzi viszonyoknak köszönhetően Laosz ezen területén pompás kávé terem, melyből finom ízelítőt kaphatunk a környék éttermeiben, szállodáiban.

Utoljára említsük meg a Si Phan Don-t, azaz a "4000 sziget"-ként ismert látványosságot. Itt folyik Laosz Mekong, mely az esős évszakban akár 14 kilométer széles is lehet. Ezen a vidéken terül el a Si Phan Don, a "4000 sziget", amely homokpadokból, kisebb faszigetekből álló labirintusszerű képződmény. A környék itt is paradicsomba illő, a gyönyörű tájon sétálva az ember úgy érzi, mintha egy álomba csöppent volna.

Aki szereti a természetet és szeret kirándulni, annak Laosz tökéletes célpont az utazáshoz. Kellemes nyaralást kívánunk Mindenkinek!