Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

LENGYELORSZÁGMai úti célunk a nem is olyan távoli Lengyelország, ahová bárki elutazhat, akinek van egy kis megtakarított pénze és természetesen szabadideje. Ez a csodálatos hely az év minden szakában tartogat érdekes látnivalót, így szinte mindegy, mikor látogatjuk meg az országot.

Lengyelország a Balti-tenger partján található, Közép-Európában. Nyugaton Németországgal, délen Szlovákiával és Csehországgal, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, míg északon Oroszországgal határos. Dániától és Svédországtól egy tengeri határ választja el. Fővárosa Varsó, hivatalos nyelve a lengyel.

Az ország hosszú történelmi múltra tekint vissza, hiszen a lengyel állam több mint 1000 éves. A XVI. században az európai kontinens leggazdagabb és legerősebb állama volt, de itt fogadták el Lengyelország májusi alkotmányát is, amely az első írott alkotmány volt Európában.

Lengyelország domborzata főként síkságból áll, az átlagos tengeszint feletti magasság mindössze 173 méter. Akik szeretik a hegyeket, azoknak sem kell otthon maradniuk, hiszen délen fekszik a Szudéták és a Kárpátok, melynek része a Tátra is. Itt található az ország legmagasabb pontja, a Rysy, magyarul Tengerszem-csúcs, amely 2499 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Igazi paradicsom ez a hegymászóknak, a hegyek csodálatosak, a levegő elképesztően tiszta.

Az ország legnagyobb folyói a Visztula, az Odera, a Warta és a Bug. Rengeteg tó található itt, szám szerint 9300, melyek zöme az északi részeken helyezkedik el. Érdemes kiemelni a Mazuri-tóhátságot, amely a leglátogatottabb tóvidék az országban, igazi turista célpont.

Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális. Ez hideg, csapadékos, mérsékelten hideg telet és enyhe nyarat jelent. Az eső mind télen, mind nyáron jellemző, és emellett az óceáni éghajlat hatásai is érvényesülnek.

Elérkeztünk a látnivalók ismertetéséhez, amiből bőven akad az országban. Nem is térünk ki mindre, csupán néhány helyszínt emelünk ki.

Elsőként említsük meg Krakkót, amely a Visztula partján terül el, és amely az ország leghangulatosabb városa. Számtalan történelmi látnivaló, műemlék található itt, a történelmi városrész pedig az UNESCO listáján is szerepel. Igazi bőség vár itt minket, hiszen közel 6000 műemlékkel és 40 múzeummal találkozhatunk a városban.

A Visztula melletti dombon látható a királyi vár, amely Európa egyik legszebb reneszánsz épülete. Érdekesség, hogy a középkorban épült városfalat, a bástyákat, valamint a kapukat a régi pompájukban csodálhatjuk meg.

Krakkó óvárosa alatt hangulatos pincerendszer húzódik, ahol számtalan éttermet, sörözőt, kávéházat és kiállítóhelyiséget találhatunk. Aki a városban jár, az feltétlenül látogassa meg ezeket a helyeket, hiszen fantasztikus hangulatot kölcsönöznek Krakkónak.

De nem mehetünk el szó nélkül a főváros mellett sem. Varsó igazi turistaközpont, csakúgy, mint Krakkó. A város szintén a Visztula partján terül el, és egyértelműen az ország kulturális és ipari központjának számít. Itt is láthatunk számtalan múzemot és műemléket, de az igazi látnivalók az óvárosi Piactér környékén vannak. Érdemes megnéznünk például a Királyi palotát, a Barbakán körbástyát és a gótikus stílusú Szent János székesegyházat. A múzeumok közül a Varsói Történelmi Múzeumot emelnénk ki, amely főként a város történelmi emlékeit, valamint a világháborús pusztítást hivatott bemutatni.

Lengyelországról még oldalakon keresztül lehetne írni, de helyszűke miatt befejezzük e csodálatos ország bemutatását. Aki teheti, feltétlenül látogasson el ide, hiszen a felejthetetlen élmények garantáltak.

Jó utazást és kellemes időtöltést kívánunk Mindenkinek!