Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

LETTORSZÁGLettország, hivatalos nevén Lett Köztársaság egy Északkelet-Európában található állam. A balti államokhoz tartozik, északon és délen Litvánia, valamint Észtország határolja, míg keleten Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos. 2003 szeptember 20-a óta az Európai Unió tagja, de ugyanakkor a NATO-ba is belépett 2004 márciusában. Fővárosa Riga, hivatalos nyelve a lett.

Az ország területének zömét erdők borítják, és ugyanakkor vízrajzi szempontból is rendkívül sokszínű. Több mint 12000 kisebb folyó és 3000-nél is több tó található itt. A domorzatot az erdők mellett a termékeny síkságok jellemzik, amelyek fontos szerepet töltenek be a gazdasági életben.

Lettország északi részén találhatjuk a Balti-tenger egyik nyúlványát, valamint a sekélynek mondható Rigai-öblöt, ahol maga a főváros is fekszik. Szintén itt található a Daugava folyó torkolata, amely az ország legfontosabb folyója is egyben. A fővároson kívül két fontosabb várost említhetünk még meg; Daugavpils-t és Liepaja-t.

Az országban uralkodó éghajlatra a mérsékelt és az óceáni jelzők érvényesek, amely hűvős nyarakat és enyhe, csapadékban dús teleket eredményez.

Mivel az ország mérsékelt égövi vegyes erdőkben gazdag, állatvilága is ennek megfelelően alakult ki. Az erdőben sétálva leginkább vaddisznóval, őzzel, szarvassal, rókával, farkassal és medvével találkozhatunk.

Az ország területének 9%-a természetvédelmi terület. Négy fontosabb nemzeti park látogatható, mindegyik igazi csemege a természetet és a túrázást kedvelőknek.

Lettország legfőbb látnivalói a fővárosban, Rigában találhatók. Riga óvárosa egyébként szerepel az UNESCO listáján is, nem véletlenül. Ez a város legszebb és leghangulatosabb látványossága, ami valóságos ékszerdoboz az ide látogató turisták számára. Az óvárosban számtalan középkori épület tarkítja az utcákat, de ugyanakkor gazdagon díszített kereskedőházakba is botolhatunk. Ezek a kereskedőházak szintén nagyon hangulatosak, sok turista közkedvelt célpontjának számítanak.

Ha már óváros, akkor meg kell említenünk a középkori épületek közül a Szent Péter templomot, valamint a Rigai székesegyházat. Mindkét épület a középkor kiemelt alkotása, fantasztikus építészeti stílusokat elegyítve.

Szintén érdekes lehet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, más néven Skanzen. A mai napig ezt tartják a legegységesebb szabadtéri múzeumnak a világon, ahol több mint 100 eredeti állapotában meghagyott templomot, lakóépületet, gazdasági épületet, valamint szélmalmot csodálhatunk meg.

Már volt szó a Rigai Dómról, melyet úgy is emlegetnek, hogy A szüzanyának szentelt templom. A székesegyház építése 1211-ben kezdődött meg, jelen pillanatban a Lett Lutheránus egyház templomaként funkcionál. Érdekes tény, hogy itt kapott helyet a világ egyik legnagyobb mechanikus orgonája. A hangszer 7000 sípból áll, és 1601-ben készítették.

Rigában található a Szabadság Emlékmű, amelyet 1935 novemberében lepleztek le. Az emlékmű egy női alak szobrából áll, aki feje felett egy három csillagból álló ívet tart. Ez a három, aranyból készült csillag Lettország három tájegységét jelképezi; a Kurzeme-t, a Latgale-t és a Vidzeme-t.

Végezetül essen szó az ország gasztronómiai szokásairól! Lettországban az egyik legjellemzőbb ételkészítési mód a füstölés. Ebből kifolyólag nemzeti ételnek számít a füstölt hering, az orsóhal, a lepényhal, valamint az angolna. Nyáron jellemzőek az erdei gyümölcsökből készült lepények, amelyek nem épp karcsúsító hatásaikról híresek.

Hadd kívánjunk minden kedves Utasunknak kellemes nyaralást és időtöltést Lettország hangulatos tájain!