Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

LIBANONMa a Közel-Keletre utazunk, egészen pontosan a Földközi-tenger partján fekvő Libanonba, melyet keletről Szíria, délről pedig Izrael határol. Az itt érvényes államforma a köztársaság, a hivatalos nyelv pedig az arab és a francia. A 2005-ös népszámlálási adatok szerint a becsült népesség csaknem 4 millió főre tehető, a népsűrűség 358 fő/km2.

Libanont földrajzi szempontból a Libanoni-hegység uralja, s itt található a Qarnat as Swda, az ország legmagasabb pontja. A hegy 3083 méterrel magasodik a tengerszint fölé, káprázatos kilátást biztosítva a környező vidékre. A Földközi-tenger vidékén egy keskeny tengerparti síkságot találhatunk, mely mögött hegyvidék kezdődik. Szintén itt terül el a Bekaa-völgy, amely észak-déli irányban húzódik, s mezőgazdasági szempontból az ország legfontosabb vidéke.

Libanon vízrajzát viszonylag egyszerű leírni, hiszen nem büszkélkedhet túl sok vizes területtel. A legfontosabb folyók az 571 km hosszú Orontész és a Litáni.

Az ország éghajlata mediterrán, vagyis nagyobb magasságokban télen gyakori a fagy, és időnként hó is hullik. Nagy az éves hőingás, az időjárást pedig legfőként a Földközi-tenger felől érkező légáramlatok alakítják.

Libanon jelképe a libanoni cédrus, amelyet egykor hajók és épületek építésére használtak. Sajnos az emberek felelőtlen viselkedése miatt már alig maradt cédrus az ország területén, így azt a kevés fát, amely még érintetlen, védetté nyilvánították.

Vizsgáljuk meg most Libanont üdülés szempontjából! Az ide ellátogató turisták gazdag atmoszférában részesülhetnek, hiszen itt megtalálhatjuk a nyugati csillogást, a közel-keleti félhomályt és az Izraellel való konfliktus minden hozadékát. Ennek ellenére az ország csodálatos, és számtalan látnivalót tartogat az utazó számára.

Mindenképpen érdemes például ellátogatni a fővárosba, Bejrútba. Itt első célpontként a Bejrúti Nemzeti Múzeumot említenénk meg, amely varázslatos tárlatai segítségével bemutatja a főníciaiak életét és fénykorát. Aki szereti a romantikát és a naplementét, annak mindenképpen érdemes elmennie a Galamb-sziklához, ahonnan csodálatos a kilátás. Ezt a sziklát egyébként úgy is emlegetik, hogy "Kelet Párizsa".

Libanoni kalandozásunk során ne hagyjuk ki Tripoli városát sem, ezt a csodálatos kikötővárost az ország északi részén. Tripoli óvárosában betekintést nyerhetünk a 3500 éves arab kultúrába, illetve vásárolhatunk az itt árult természetes alapanyagú szappanból is, amely a város egyik híres portékája.

Nem mehetünk el szó nélkül a Qadishsa-völgy, más néven Szent-völgy mellett sem. Ez a káprázatos hely Bchare közelében található és a maronita keresztények által alapított kolostorok otthonául szolgál. Az egyház központi épülete a Szent Eliseus-kolostor, amely már a XIV. században a püspök székhelyéül szolgált.

Bchare közelében, mintegy 4 km távolságra találhatjuk a cédrus ligetet, ahol annak idején Csontváry-Kosztka Tivadar lefestette A magányos cédrus című képét. A művészetet kedvelők itt magukba szippanthatják a hely különleges hangulatát, illetve büszkén megtekinthetik a magyar követség emléktábláját, amelyet a festőművész tiszteletére emeltek.

Említsük meg Büblosz, más néven Byblos kikötővárosát, amely 7000 éves múlttal rendelkezik. Itt találhatjuk többek között Baál templomát, az ősi római színházat, illetve a keresztesek festői várát.

Utoljára látogassunk el Baalbek városába, ahol a római birodalom két legnagyott temploma épült. Ezek a Jupiter és a Bacchus. Ugyancsak itt láthatjuk a világ legmagasabb oszlopait, melyek 22 méteresek, de érdemes ellátogatnunk a németek által alapított földalatti múzeumba is.

Mint láthajuk, Libanon csak úgy hemzseg a látnivalóktól. Bátran utazzunk el ide, hogy megismerhessük a Közel-Kelet hangulatos világát!

Jó utazást kívánunk!