Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

LIECHTENSTEINItt az ideje, hogy megismerjük ezt a nehezen leírható és kiejthető, ám annál csodálatosabb országot, amely Ausztria és Svájc között, a Rajna-völgyében fekszik. Liechtenstein nem túl nagy ország, ám kis mérete ellenére rendkívül közkedvelt, hiszen valóságos adóparadicsom hírében áll. Fővárosa Vaduz, legnagyobb városa pedig Schaan.

Liechtenstein a világon egyedülálló módon az Alpok országa, szomszédai egyetlen tengerparttal sem rendelkeznek. Európai szinten a negyedik, míg világszinten a hatodik legkisebb állam.

Mint említettük, Liechtenstein a Rajna völgyében fekszik, területe 160 km2. A Rajna mentén egy keskeny síkságot találhatunk, amely közel 400 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, legnagyobb hegyei pedig a Grauspitz (2599 m), illetve a Naapfkopf (2570 m).

Az ország fő folyója a Rajna, amely a nyugati részen határfolyóként funkcionál, hiszen elválasztja Liechtenstein területét Svájctól. Az Alpok hegyeiről lezúdulva több kis patak táplálja a folyót, ezek általában mind egyenletes vízjárásúak és bővízűek. Fontos még megemlítenünk a Samina és az Iller folyókat is, melyek igen közkedveltek a raftingolás szerelmeseinek körében.

Liechtenstein területén az éghajlat egyértelműen hegyvidéki. A Rajna felől fújó szélnek, illetve a magas hegyek szélárnyékoló hatásainak köszönhetően az ország enyhe mikroklímával rendelkezik. Az évi csapadék mennyisége 900-1200 mm közé tehető, de ez az érték a hegységekben 1900 mm. Ezen a vidéken a hőmérsékletre nem jellemzőek a durva szélsőségek, hiszen a hőmérők higanyszála télen -15 fok körül állapodik meg, míg nyáron szinte állandó a 20 fok fölötti hőmérséklet, és a kánikula is igen ritka.

Lássuk csak, miért is érdemes ide ellátogatni! A festői táj mellett Liechtenstein számos látnivalóval kecsegtet, akár télen, akár nyáron utazunk ebbe az országba.

Mivel az ország jó minőségű útvonalhálózattal rendelkezik, bárhová könnyedén, kényelmesen eljuthatunk, amit érdemes megnézni. Ráadásul a Rajna folyója teljes hosszában hajózható, illetve a Bécs-Párizs vasútvonal is Liechtenstein hegyei között kanyarog.

Az ország egyértelműen a hegymászóknak és túrázni vágyóknak kedvez. Samina völgye például mesés kirándulóhely, annál is inkább, mivel a környék legmagasabb pontjáról csodálatos kilátás nyílik Schlossberg várára. A hegyen állva fantasztikus utazást tehetünk a középkorba; valóságos időutazásban vehetünk részt. Ebben a várban lakik a liechtensteini nagyhercegi család, de sajnos maga az építmény nem látogatható.

Vaduz városának központjába érve látogassuk meg az új Múzeumot, ahol a felbecsülhetetlen értékű hercegi kastély műkincseit mutatják be, legalábbis egy részüket. Itt egy kilátót is találunk, ahonnan a kilátás elképesztőei festői. Tökéletes panoráma nyílik a Rajna völgyére, illetve a hegyek közül kikanyargó folyóra egyaránt.

Szintén Vaduzban található a német szecesszió jegyeit magán viselő Parlament, a kormányzati székház, valamint a Liechtenstein Nemzeti Múzeum a világhírű Bélyegmúzeummal együtt. Az itt található bélyegek mindegyike rendkívül értékes és valóságos csemege a bélyegek szerelmeseinek.

Liechtensteini látogatásunk során Triesent se hagyjuk ki! Aki erre jár, annak kellemes kirándulásokban és izgalmas hegyi sétákban lehet része, de ugyanez elmondható Gaflei és Balzers településekről is. Gafleiben található a Három nővér magashegyi turistaút, amely bár néhány utazónak fárasztó lehet, mégis érdemes végigjárni, hiszen a környék leírhatatlanul gyönyörű.

Liechtenstein híres a vallási ünnepekhez kötődő népszokásairól is, melyeket szintén érdemes közelebbről tanulmányozni.

Többet nem is írunk erről a varázslatos országról, aki teheti, utazzon el ide!