Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

LITVÁNIALátogassunk ma el Litvániába, melyet hivatalos nevén úgy is emlegetnek, hogy Litván Köztársaság. Az ország Északkelet-Európában, a Balti-tenger partján helyezkedik el, északról Lettország, délnyugatról Oroszország, délkeletről Fehéroroszország, délről pedig Lengyelország határolja.

Litvánia a három balti állam egyik, azok közül is a legnagyobb és a legnépesebb. A Balti-alföld déli részén helyezkedik el, területének legnagyobb része hullámos alföld, amely a tengerszinttől 100 méternél alacsonyabban fekszik. Az országban található legmagasabb pont 292 méter magas, vagyis Litvánia nem éppen nevezhető a hegymászók paradicsomának.

Az ország területének 30%-át mocsarak, tavak, valamint erdőségek borítják. Tengerpartjának hossza 100 km, ám ebből mindössze 38 km hosszú az a terület, ahonnan közvetlenül kijuthatunk a Balti-tengerre. Érdekességként megemlíthető az a számítási mód, amely szerint Litvánia fővárosa, Vilnius csupán néhány kilométerre fekszik Európa földrajzi központjától.

Litvánia fő folyója a Nemunas, mely teljes egészében hajózható. Ezen a folyón zajlik a nemzetközi forgalom Belorusszia felé. Az országban egyébként egyetlen nagy kikötő található, a Klaipéda, amely a Kur-öböl bejáratánál helyezkedik el.

Az ország éghajlata az óceáni és a nedves kontinentális között mozog. Ez enyhe hőmérsékletű és csapadékos teleket, nyarakat jelent. Az évi átlaghőmérséklet 6 fok körül mozog, míg az évi csapadék mennyisége 900 mm körül alakul. Az ország keleti része egyébként sokkal szárazabb, mint a partvidék.

Litvániában három nagyobb nemzeti park található; mindegyik csodálatos kirándulóhely. Az első a Aukštaitija Nemzeti Park, ahol főként fenyveseket, tavakat, valamint kis falvakat találhatunk. A második a Dzukija Nemzeti Park - az erdők és mocsarak között emelkedő erődök hazája, a harmadik pedig a Trakai Történelmi Nemzeti park, amit minden történelmet kedvelő utazónak szívből ajánlunk. A park egy szigeten terül el, ahol egy régi erődőt, benne pedig egy történelmi múzeumot találhatunk. Izgalmas látnivaló, amely segítségével visszautazhatunk az időben és megismerhetjük a régió történetét.

Beszéljünk most egy kicsit a fővárosról! Vilnius a Vilija és a Vilejka folyók találkozásánál fekszik, szépsége egyszerűen lenyűgöző. Amellett, hogy csodás látnivalókat tartogat, Kelet-Európa egyik legszebb városáként tartják számon.

A két folyó találkozásánál egy várhegyet találunk, amelyen egy csodálatos erődítmény fekszik. Ezt az építményt a XIV. században emelték, s manapság egy részében a Gediminas Torony Múzeum működik. Szintén érdemes megtekinteni a várhegy alatt elterülő óvárost, amelyet a XIII-XIX. században épített templomok tornyai uralnak. E gyönyörű építmények különféle felekezetekhez tartoznak és különféle stílusban épültek.

Az óváros többnyire barokk stílusban épült, és az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Az itt található egyik legjellegzetesebb helyszín a Székesegyház-tér, amely mellett egy 57 méter magas harangtorony áll. Ez a torony a város jelképe is egyben.

A város kulturális élete rendkívül gazdag és szerteágazó. Számtalan múzeumot és galériát találhatunk itt, de fontos kiemelnünk a kortárs művészek uralta Uzupis negyedet is. Vilnius egy nagyon egyedi városnak számít, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy itt található a világon az egyetlen Frank Zappa szobor.

Ha utazni készülünk, Litvánia tökéletes célpont. Számtalan érdekességet találhatunk itt, az emberek barátságosak és vendégszeretőek. Csomagoljunk össze bátran és induljunk útnak!