Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

LUXEMBURGMa Luxemburgba látogatunk el, hivatalos nevén a Luxemburgi Nagyhercegségbe. Ezt az országot minden oldalról szárazföld határolja és Nyugat-Európában helyezkedik el. Szomszédai Belgium, Németország és Franciaország. Hollandiával és Belgiummal szoros együttműködésben vannak, amely együttműködést Benelux államokként nevezik.

Az állam neve magyarul Luxemburg, ami nem összetévesztendő a főváros nevével, melyet a mi nyelvünkön Luxembourg-nak írnak.

Luxemburg domborzati szempontból két fő természetes tájegységből áll. Az északi területeket az Ardennek és az Eifel-hegység meredek ormai szabdalják, ez a vidék az ország területének 32%-át teszi ki. Jelentős turisztikai célpontnak számít, s egyben itt található Luxemburg legmagasabb pontja, az 560 méteres Mount de Holdingen. A gyönyörű hegyek mellett számos tó, folyó is gazdagítja ezt a csodálatos vidéket a dombokon elterülő családias falvak mellett. Ebben a régióban elsősorban a mezőgazdaság dominál, hiszen ez Luxemburg leghűvösebb és legcsapadékosabb tájegysége.

A másik tájegység Guttland, magyarul jó föld. Ez egy lankás vidék, itt található a főváros, Luxembourg is. Több régióból áll, melyek közül a leghívogatóbb talán Mosel völgye, ami egyben szőlő- és bortermesztési központ is, illetve az úgynevezett "hét kastély völgye", ahol az ország legszebb állapotban megmaradt kastélyai találhatók. Ezek a Mersch, Schoenfels, Hollenfels, Septfontaines, Koerich és a két Ansembourgi kastély.

Az ország éghajlata óceáni és kontinentális egyben, illetve ezek között ingadozik. A 2008-ban mért adatok szerint az évi átlaghőmérsékéet 9,7 fok körül alakult, az átlagos csapadékmennyiség pedig 780 mm. Mivel jelentős az óceáni hatás, minden évszakban rendszeresen esik az eső, de szintén ennek köszönhető, hogy a telek is enyhék és csapadékosak. A legmelegebb hónapok a július és augusztus, de a nap sokat süt májusban, júniusban, szeptemberben és októberben is.

Az ország legtöbb látnivalója a fővárosban, Luxembourgban található. Első célpontunk a Nagyherceg Palotája, amely mór stílusban épült a spanyol megszállás idején. Régebben a királyi család otthonául szolgált, de manapság már csupán a különböző ünnepek alkalmából tartott fogadásokra használják. Csupán nyaranta látogatható egy 1 órás idegenvezetői túra alkalmából.

A főváros csak úgy bővelkedik a múzeumokban. A pénzvilág iránt érdeklődők ne hagyják ki a Bank Múzeumot, ahol 140 év banki tradícióit és technikai újításait követhetjük nyomon a legkezdetlegesebb módszerektől kezdve a legmodernebb bankautomatákig, sőt, akár az országban előforduló bankrablásokról is tájékozódhatunk.

Szintén érdemes meglátogatnunk a Luxembourg város Történelmi Múzeumát, ahol mindent megtudhatunk a város történelméről. Ebben a többszintes épületkomplexumban üvegfalú lift közlekedik, melynek segítségével megtekinthetjük a sziklás falú óvárost egy csodálatos makett segítségével.

A II. Világháború áldozatainak állít emléket az Amerikai katonai temető. Ez a létesítmény Luxembourgtól 5 km-re keletre fekszik, és 5076 katona végső nyughelyéül szolgál. Ezen katonákon kívül 101 ismeretlen sírt is találhatunk itt, de itt nyugszik George S. Patton tábornok is, akit a mai napig nagyon sokan látogatnak. A temető reggel 9-től délután 5-ig van nyitva, a belépés ingyenes.

Ahogy a Benelux Államok többi színhelyére, Luxemburgba is nyugodt szívvel ellátogathatunk. Az itt felsorolt látnivalók csupán töredékét képezik az országban található érdekességeknek. Utazzon Ön is el ide, garantált, hogy jól fogja érezni magát!