Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

MÁLTAMai célpontunk a Földközi-tenger középső részén található szigetország, Málta. Az ország mindig stratégiai pozícióban volt, ennek köszönhetően sok nagyhatalom harcolt érte az évek során. Manapság az Európai Unió tagállama, fővárosa Valletta.

Ez a kicsi ország Szicíliától 93 kilométerre délre található, területe 316 km2. Noha sok szigetből áll, ezek közül csupán három lakott. Ezek a Malta, Ghawdex (Gozo) és Kemmuna (Comino). Máltában a legmagasabb pont a Ta'Dmejrek (253 méter).

A szigetek felépítése réteges, az üledékes közetek 10-15 millió évvel ezelőtt rakódtak le a valamikori Tethys-óceánban. A felszín alapja és teteje kemény mészkőből áll, amely vastagabb, puhább rétegeket fog közre. Ha a felszíntől elindulunk lefelé, a következő rétegekkel találkozunk: korallmészkő, zöld homokkő, kék agyag, globigerinás mészkő és legvégül a korallmészkő.

Málta szigetvilágában közel ezer éve nem található állandó vízfolyás, ám időszakosan kialakulhatnak patakmedrek. Az esővíz egy része megreked a kőzetek között, ami sajnos nem elegendő az ország vízellátásához, így a nagyobb mértékű tárolásra jelenleg is tervek készülnek. A kutak azonban sok problémát megoldanak, hiszen ezekből egész évben nyerhető ivóvíz.

Éghajlat szempontjából Málta mediterrán, amely enyhe, esős teleket és forró, száraz nyarakat eredményez. Aki szereti a napsütést, az jól fogja magát érezni itt, hiszen az év nagy részében szikrázóan süt a nap, az eget pedig egy felhő sem árnyékolja. Noha a nyár forró, az időjárás mégis tökéletes a nyaraláshoz, ugyanis a forróságot enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek.

A nyár végén, amely szeptember utolsó napjaiban következik be, elérkezik a Szent Márton nyara, ami a mezőgazdasági földművelés szempontjából nagyon fontos időszak.

Málta számtalan látnivalót tartogat az utazó számára. Ha szeretjük a katedrálisokat, templomokat és erődöket, ez a hely nekünk való!

Elsőként lássuk a fővárost, Vallettát! A várost hatalmas, masszív erődrendszer veszi körbe, hadviselés szempontjából jó védelmet nyújtva. Valletta nevét Jean Parisot de la Velette-ről kapta, aki 1557-1568 között uralkodott. A város mértanilag tervezett utcácskái szabályos négyzethálót alkotnak. A központban található a legtöbb látnivaló, melyek közül néhányat kiemelünk a turisták kedvéért.

A Városkapu környékén találjuk a Szent Jakab erődöt és a Szent János bástyát, valamint a Régészeti Múzeumot és a Hadtörténeti Múzeumot. Ez a két múzeum fantasztikus időutazásra invitál minket, megismertetve az ország izgalmas történelmével. Érdemes meglátogatnunk a spanyol lovagok által kialakított Upper Barrakka Parkot is, ahonnan lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk. Aki érdeklődik a régi, középkori csaták iránt, annak kötelező elmennie a Szent Elmo erődbe, ahol korhű ruhákba bújtatott színészek játszák el a középkor nagy ütközeteit.

A három lakott sziget közül fontos kiemelnünk Gozo-t, amely bár sokkal nyugodtabb és csendesebb, mint Comino szigete, mégis tökéletes kikapcsolódást nyújt. Számtalan középkori építészeti alkotást, valamint történelem előtti korból származó barlangokat találhatunk itt, amelyek roppantul vonzóvá teszik a környéket. De akár megemlíthetjük Calpyso barlangjait és az Alabástrom barlangot, ahol a természet lélegzetelállító csodáival találkozhatunk.

Málta búvárkodás szempontjából valóságos paradicsom. Szinte számba sem tudjuk venni azt a rengeteg sportközpontot, amelyek búvártanfolyamokat kínálnak a vállalkozó kedvűeknek. Természetesen nem csupán a tanfolyam, de a helyszín is biztosított, ahol kedvünkre gyakorolhatunk.

Egy szó mint száz, Málta gyönyörű hely. Aki teheti, mindenképpen utazzon el ide!