Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

MAROKKÓMai úti célunk Marokkó, a Marokkói Királyság, amely egy Északnyugat-Afrikában található arab állam. Partjait az Atlanti-óceán mossa, de a Gibraltári-szorostól kezdődően határos a Földközi-tengerrel is. Több szárazföldi szomszédja is van; keleten Algéria, északon Spanyolország, délen pedig Nyugat-Szahara. Nevét egyébként Marrákes város nevéből eredeztetik.

Marokkóban gyönyörűszép hegyvidéket találunk, legmagasabb pontja a Túkbal-hegy (4165 méter). Az ország domborzatát elsősorban a fiatalnak számító, Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó Atlasz ormai uralják, északon pedig a Rif-hegységet találjuk, melynek előterében egy termékeny síkság terül el. Ezt a sík vidéket előszeretettel használják mezőgazdasági célokra, az így keletkező bevétel jelentős hasznot hoz az ország számára.

A Földközi-tenger partjainál több öblöt és fokot találhatunk, ám az atlanti part nem ennyire tagolt. Északra fekszik a Gibraltári-szoros, melynek forgalma Marokkóból is ellenőrizhető, ennek köszönhetően a hely nagy stratégiai jelentőséggel bír.

Marokkó éghajlata mediterrán. Minél bentebb haladunk, annál szárazabb és szélsőségesebb éghajlattal találkozunk. Természetesen a Szahara éghajlata sivatagi, így itt nagy a forróság.

Ez az ország tökéletes célpont a természetet és az állatvilágot kedvelők számára, hiszen az itteni élővilág rendkívül változatos, különösen a madárfajok tekintetében. Nemzeti parkok is szép számmal találhatóak Marokkóban, szám szerint hét, melyeket érdemes meglátogatni. A parkok közül a legérdekesebb talán az Arganeraie Bioszféra Rezervátum, ahol megtekinthetjük a világon egyedülálló argan-fát. Ez a növény csak itt honos, ám a rezervátumon belül egész erdőségeket alkot. Az itteni emberek életében nagy szerepet tölt be, hiszen a belőle sajtolt olaj a kozmetikai iparban alapanyagként használatos.

Látnivalót könnyen találhatunk ebben az országban. Nem csupán a természet kedvelői érezhetik itt jól magukat, de az építészet és a képzőművészet szerelmesei is.

Első célpontunk a főváros, Rabat. Ez a hely a négy királyváros egyike, ahol a múlt és a jelen különleges módon keveredik. A város hangulatát elsősorban az adja, hogy mind az arab, mind az európai építészetet megcsodálhatjuk az utcákon barangolva.

Rabat két részből áll, az Óvárosból és az Újvárosból. Leghíresebb látnivalója a Tour Hassan, ami tulajdonképpen egy befejezetlen minaret. A minarettel szemben találjuk a V. Mohammed mauzóleumát, amely szintén közkedvelt a turisták körében.

Aki szereti a tengereket, annak szívből ajánljuk Tanger megtekintését, más néven a Gibraltári-szoros kapuját. Noha építészeti szempontból a város nem túl gazdag, mégis lenyűgöző hangulatot áraszt középkori utcái és épületei miatt. Ez az ország legősibb városa, az óvárost körülvevő falak és kapuk meséssé varázsolják a helyet. Az itt található legnevesebb épület a Medersa Bou Inania néven ismert egyházi főiskola, de érdemes meglátogatnunk a Fés el-Jdid zsidónegyedet is. A város egyébként főként tengerparti fekvésének, illetve élénk, színes mindennapjainak köszönheti népszerűségét és vonzerejét.

A négy királyváros közül kiemeljük még Meknes városát is, amit sokan marokkói Versailles-nek neveznek. Ez a város évszázadok óta virágzik mind kereskedelem, mind turizmus szempontjából. Ha itt járunk, feltétlenül nézzük meg a Nagymecsetet, amely a XIV. században épült, illetve a Bab Mansour kaput, Észak-Afrika leghíresebb kapuját.

Marokkó igazi paradicsom a sportot kedvelőknek. Télen a síturizmus lendül fel, míg nyáron és télen egyaránt népszerű és űzhető a golf, valamint a túrázás, hegymászás. A homokos tengerpartoknak köszönhetően az úszás biztonságosan űzhető itt, noha jó tudni, hogy az Atlanti-óceán nyáron is eléggé hideg.

Reméljük, sikerült kedvet kapniuk egy marokkói utazáshoz! Kellemes időtöltést!