Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

MONACOLátogassunk ma el a világ második legkisebb országába, Monacoba, amely a Földközi-tenger és Franciaország közé ékelődik be egészen pontosan a francia Riviérán. Az ország egyedül Franciaországgal határos. Területe csupán Monaco városából áll, mégis a világ legsűrűbben lakott országának számít. Emellett valóságos adóparadicsom is, mind a lakosság, mind pedig a helyi bejegyzésű cégek számára. Monaco területén a Grimaldi-ház uralkodik, immár 1292 óta. A mostani uralkodó egyébként II. Albert.

Mint említettük, Monaco a Földközi-tenger partján fekszik, Nizzától mintegy 18 kilométerre keleti irányban. Az ország tulajdonképpen egy keskeny földsáv, melynek kristályos kőzetei a harmadkorban gyűrődtek fel a Tengeri-Alpok lábánál. Legmagasabb pontja a 140 méteres Mont Agel. Ez a parányi domb a Földközi-tengerbe nyúlik, és 3 kilométer hosszan húzodik a part mentén. Szélessége 200-500 méter között ingadozik.

Mivel Monaco teljes egészében urbanizált, így a Föld legsűrűbben lakott országának számít. Az országot négy kerületre osztották, ezek a Monaco-Ville, a La Condamine kikötő, a Monte Carlo lakó- és üdülőövezet, ahol a híres kaszinó is található, valamint a Fontvieille, amely terület korábban a tengerhez tartozott.

Az ország éghajlata mediterrán. Mivel a Tengeri-Alpok lecsökkentik az északi légtömegek hatását, az évi középhőmérséklet 15 fok, a januári-februári értékek 8 fok körül állapodnak meg, míg nyáron kellemes 26 fokra emelkedik a hőmérő higanyszála.

A Nap szinte egész évben süt, így Monacot az örök tavasz országának is hívják. Csapadék mindössze az őszi és a téli hónapokban hullik, de a turizmus télen és nyáron egyaránt virágzik. Ennek köszönhetően a hercegség mind klímájáról, mind gyönyörű, lélegzetelállító látképéről híres.

Monaco kicsiny országa nem csupán az adózás paradicsomi állapotairól híres, de a turizmus is igen élénk errefelé. Számtalan felejtehetetlen látnivalót találhatunk itt, ezek bemutatása következik most.

Ki ne hallott volna a híres Monte-Carlo Casino-ról, amely 1878-ban épült Charles Garnier keze által? Ide csak a 18 életévüket betöltött személyek léphetnek be, de ők is csak a megfelelő öltözetben. Az épület mind kívülről, mind belülről csodaszép; a mennyezetet mesterien kidolgozott domborművek és aranycirádák díszítik. Gyerekekkel is érdemes ellátogatni ide, mert bár ők nem játszhatnak, az előteret bárki megtekintheti.

A kaszinóban eltöltött órák után jól esik a pihenés, amit a gazdagok könnyű szerrel megtehetnek a Hotel de Paris luxusszállodában. A szobák árai itt 320 eurótól kezdődnek, de a legjobb lakosztályokért akár 2600 eurót is elkérhetnek. A rendkívül magas árak ellenére a nyári szezonban szinte minden szoba foglalt, így ha tehetősek vagyunk és itt akarunk megszállni, jó előre foglaljunk szobát. Az épület egyébként 1864-ben épült annak érdekében, hogy a régió legjobb minőségű szállásaként szolgáljon.

Érdemes megnéznünk a mindenkori hercegek otthonát, a Hercegi Palotát is. Az őrségváltás minden nap 11:55-kor zajlik, melyet a turisták is figyelemmel kísérhetnek. A palota építését 1215-ben kezdték, s eredetileg erődítményként funkcionált. Az épület tulajdonképpen egy hatalmas komplexum, s egy főudvarból, több toronyból és épületrészből, valamint szalonokból és kápolnákból áll. Aki ide ellátogat, annak garantáltan lélegzetelállító kilátásban lesz része.

Aki szereti a tengerek élővilágát, annak kötelező úti cél az Oceanográfiai Múzeum, Akvárium is. Ennek a több szintes múzeumnak a legalsó szintjén a Földközi-tenger halait, polipjait és murénáit csodálhatjuk meg. Az akváriumban mintegy 4000 halfaj él, egytől-egyig gyönyörű, egzotikus állatok.

Egy szó mint száz, Monaco csodálatos ország. Aki ide ellátogat, az garantáltan felejthetetlen élményekkel fog gazdagodni. Kellemes utazást és jó időtöltést kívánunk Mindenkinek!