Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

MONTENEGROMa Montenegro csodálatos országába látogatunk el, amely egy független állam Dél-Európában a Balkán-sziget területén. Ez sorban az 5. állam, ami függetlenedett a valamikori Jugoszláviától. Fővárosa Podgorica, határai nyugat felől Horvátország, északnyugaton Bosznia-Hercegovina, keleten Koszóvó, északkeleten Szerbia, délkelet Albánia, délnyugaton pedig a varázslatos Adriai-tenger.

Az ország 2010 december 17-e óta az Európai Unió hivatalos tagjelöltje, de egyelőre még nem nyerte el a felvételt.

Ha európai viszonylatban vizsgáljuk, Montenegro egy ritkán lakott terület a Dinári-hegységben. Sok öböl található errefelé, a legnagyobb ezek közül a Kotori-öböl, régi nevén Cattarói-öböl. Az országhoz tartozó part az Adriai-tenger délkeleti részén húzódik, egészen pontosan Horvátország és Albánia között. A part hossza 260,2 km, melyből a szárazföldi terület 249,1 kilométert tesz ki. Errefelé a tenger gyorsan mélyül; a legmélyebb pont a montenegrói partok előtt található vízterület, melynek mélysége 1280 méter.

Montenegro valóságos paradicsom a hegymászók számára, hiszen sík vidék szinte egyáltalán nem található errefelé. A legmagasabb pont a Prokletije hegységben emelkedik; a 2534 méteres Zla kolata, amely mögött alig marad le a Bobotov Kuk csúcs (2523 m).

Az ország legnagyobb tava a Shkodrai-tó, mely egyben a Balkán-félsziget legnagyobbika is. A tavat a Morača-folyó, valamint a fenéken található számtalan karsztforrás táplálja. Montenegro fő folyói a Lim, a Tara és a Piva. A Piván egy víztározó is épült, ami a Morača-folyóhoz hasonlóan kiemelt szerepet játszik a halászatban és a mezőgazdaságban.

Az általános bemutató után vegyünk számba néhány látnivalót, melyekből bőven akad Montenegro országában!

Az egyik legszebb hely Nikola király palotája, melynek közelében egy gyönyörű sétányt találhatunk. A sétány mentén pálmafák és örökzöld ligetek húzódnak, a kiközőhöz közelebb eső területen pedig színpompás leandereket és öreg pálmafákat találhatunk. A hely igazi varázsát a számtalan étterem, grilles és különböző árus adja, ahol az egzotikus ételektől kezdve a legkülönfélébb ajándéktárgyakig mindent megvárásolhatunk. A sétányhoz közel nyaranta koncerteket is rendeznek ismert és kevésbé ismert előadók szórakoztatják a turistákat.

Már az imént is említettük, de ismerjük meg egy kicsit jobban Nikola király palotáját! A valamikori palota ma már múzeumként üzemel. Annak idején Nikola király és fejedelmei itt gyűltek össze annak érdekében, hogy a fontos döntéseket meghozzák. A gondos törődésnek köszönhetően az épület szerkezeti szempontból teljesen ép maradt, noha 1863-1867 között épült. Eredetileg vörös színe volt, ma azonban, a felújítás óta, sárga színben pompázik. A palota belsejében 1950 óta múzeum működik, ahol megtekinthetjük a számos régi kori fegyvert, kitüntetést, zászlót és a király korabeli bútorokat. Könyvtára és népviseleti gyűjteménye is figyelemre méltó.

A kikötőtől délre található a Piros barlang, melyet kizárólag vízen keresztül tudunk megközelíteni. A barlang száját a természet vájta, évszázadok leforgása alatt. A víz itt nagyon tiszta; búvárszemüvegben varázslatos élmény a halakat, sünöket, kagylókat vizsgálni és úszkálni a pazar környezetben. A barlang előtt egy kavicsos partszakaszt találunk, ahol eléggé távol lehetünk a város nyűzsgő zajától és kiélvezhetjük a nyugalom minden percét.

Utoljára vizsgáljuk meg az ország gasztronómiai szokásait, melyek főként az olívaolaj használatán alapulnak! Stari Barban találhatjuk a 2000 éves olajfát, amelyből a legegészségesebb és a legfinomabb olajat sajtolják. Az ország egyik különleges étele a kecskehúsos kelkáposzta - bátran ajánljuk mindenki számára.

Jó időtöltés kívánunk ebben a csodálatos országban!