Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

NAGY-BRITANNIAMa Nagy-Britanniába látogatunk el, ami nem csupán a külföldi munkavállalók, de a turisták körében is rendkívül népszerű.

Az ország tulajdonképpen egy nyugat-európai szigetország, amely nem csupán Nagy-Britannia teljes területét, de az Ír-sziget északkeleti részét, illetve több kisebb méretű szigetet is magába foglal. Szárazföldi határral mindössze É-szak-Írország rendelkezik, ezt leszámítva az ország határait az Atlanti-óceán, az Északi-tenger, az Ír-tenger, valamint a La Manche határolja.

A szigetországon belül leszűkítjük ismeretőnket Anglia országára, a Brit-sziget legnagyobb és legnépesebb területére. Anglia a NATO és az Európai Unió tagja, határait Wales és Skócia alkotja, melyek szintén az Egyesült Királyság részei. Az ország fővárosa London, egy pezsgő, csodaszép, turisták által nagyon kedvelt világváros.

Mint említettük, Anglia egy szigetország Nyugat-Európában. Területe 130 395 négyzetkilométer, de néhány kisebb-nagyobb sziget is hozzátartozik, amelyek nem távolabb esnek a partoktól. Ezek közül a legnagyobb a Wight-sziget, de érdemes megemlíteni az Orkney-szigeteket, valamint a Shetland, Man és a Hebridák szigetet is, hiszen turisztikai szempontból jó célpontok lehetnek.

Anglia területét leginkább dombok uralják. Hegyek mindössze az északi részen találhatóak, ahol is a legmagasabb pont a Cross Fell (893 m). Ezen kívül alföldeket találunk mindenfelé, például a Közép-Angol-alföldet, az Északnyugat-Angol-alföldet és a Fens-vidéket. Utóbbi mezőgazdasági célból lecsapolásra került, s azóta igen nagy szerepet tölt be a gazdasági életben.

Anglia éghajlata mérsékelt, aminek következtében az éves csapadék jelentős, az évszakonkénti hőmérséklet pedig meglehetősen ingadozó. A napsütést kedvelők leginkább a déli partokat szeretik, hiszen itt süt legtöbbet a Nap, ám a hegyvidékes területeken az évi napsütéses órák száma alig éri el az 1000-et.

Vízrajzi szempontból a leghosszabb folyó a 354 kilométeres Severn. Ez a csodálatos tájakon kanyargó víztömeg mind Anglia, mind Wales területén végigfolyik. Emellett jelentősek még a London és Oxford területét átszelő Temze, illetve a Trent és a Mersey folyók is.

Ha a látnivalókról beszélünk, képtelenség mindent megemlíteni. Ehelyett csupán néhány helyről beszélünk, amelyek meglátogatása Angliában mindenképpen kötelező.

Elsőként említsük meg a rejtélyes Stonehenge köveit, amelyek a Salisbury síkságon fekszenek, druidák nyomát őrizve. Ezeket a több tonnás sziklákat annak idején hosszú mérföldeken át cipelték, hogy végül elérjék mai helyüket. Célja a mai napig sem tisztázott. Egyesek szerint asztronómiai kalendárként, megint mások szerint naptemlomként, esetleg temetkezési helyként azonosítják. Ezek a legnépszerűbb elméletek, de bizonyítást egyelőre még egyik sem nyert.

Szintén érdemes meglátogatni a világ leghíresebb múzeumát, a British Múzeumot, ahol a rosettai követ őrzik. Ez a híres kő volt a hieroglifák megfejtésének kulcsa, de ugyanitt megcsodálhatjuk a világ legrégebbi üvegét is, amely Egyiptomból származik. A tárlatokban hihetetlen kiállítási tárgyakat csodálhatunk meg, mindezt ráadásul ingyenesen!

Ha már Londonban vagyunk, feltétlenül nézzük meg a Buckingham-palota káprázatos épületét is, ahol a egy jelenleg is aktívan működő királyi udvart találhatunk. Az épület mind kívülről, mind belülről lélegzetelállító, aki szereti az angol történelmet, az valóságos időutazásban vehet itt részt.

Képtelenség Anglia minden látnivalóját ilyen rövid leírásban ismertetni, így végszóként csak annyit mondunk: bátran vágjanak neki egy angliai utazásnak!