Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

NÉMETORSZÁGMai úti célunk a híres Németország, amely évek óta Európa meghatározó ipari és gazdasági hatalma és egyben a második legnépesebb európai ország. Keleten Lengyelország és Csehország, északon az Északi-tenger, a Balti-tenger, valamint Dánia, nyugaton Luxemburg, Belgium és Franciaország, délen pedig Svájc és Ausztria határolja. Innen is látszik, hogy Németországot minden irányból fejlett, nyugati országok veszik körül, s ez gazdaságában import-export téren is megmutatkozik.

Fővárosa Berlin, de több jelentős várossal is rendelkezik. Ezek München, Hamburg, Köln, Stuttgart és Frankfurt.

Az ország területe az Alpok hegyláncától egészen az északi határon lévő Északi-tengerig és Balti-tengerig terjed. E határok között terülnek el Közép-Németország erdős felföldjei, valamint a legalacsonyabb észak-német mélyföld, a maga -3,54 méteres tengerszinti magasságával.

Németország három nagy földrajzi tájegységből áll. Ezek az Északnémet-alföld, a Német-középhegység, valamint az Alpok az Előalpok ormaival. A túrázók számtalan mesés, festői tájat láthatnak itt, a német vidékek valóságos paradicsomi állapotokat idéznek. Válasszuk akár az Alpok hegyeit, akár a Német-középhegységet, mindkét helyen lélegzetelállító utazásban lehet részünk. Az ország legmagasabb pontja egyébként a Zugspitze (2963 m) és a Watzmann (2713 m).

Vízrajzi szempontból hat jelentős folyót találunk itt, melyek mindegyike közvetlenül a tengerbe ömlik. Az egyik ezek közül a mi folyónk is, hiszen Németország vidékein a Duna is kanyarog. De jelentős folyók még a Rajna, az Elba, az Odera, az Ems és a Weser. Ezek közül csupán a Weser (744 km) és az Ems (371 km) folyik teljes hosszában az ország területén.

Látnivalók szempontjából Németországról egy egész regényt lehetne írni, így csupán néhány helyet emelünk ki, amelyeket mindenképpen érdemes megtekinteni, ha erre járunk.

Elsőként lássuk Brémát, amely Észak-Nyugat Németország lüktető szíve és egyben a világhírű brémai muzsikusok szülőhelye. Akik érdeklődnek a tudományok iránt, azoknak Bréma tökéletes célpont, hiszen az itt található Science Center épületében betekintést nyerhetünk a jövő technológiáiba, s egyúttal megbizonyosodhatunk arról, hogy a tudománynak nem feltétlenül kell unalmasnak lennie. Szintén érdemes meglátogatnunk az Übersee Múzeumot, ahol a botanika világát ismerhetjük meg, valamint az EADS Astriumot, ahol az űrhajósok hétköznapi életébe nyerhetünk betekintést.

Ha itt járunk, ne hagyjuk ki Hamburg csodálatos városát sem, melyet sokan Európa zöld metropoliszaként is szoktak emlegetni. A város az Alster és az Elba folyóknál fekszik, s Európa legszebb városának számít. Számtalan zöld parkot, mélykék tavat és csobogó patakot találhatunk itt, s az itteni sétáink során kellemes kikapcsolódásban lehet részünk.

Feltétlenül látogassunk el a város híres kikötőjébe is, ahol a számtalan régi hidat, csodálhatunk meg, de megtekinthetjük a világ legnagyobb vasúti terepasztalát, a Miniatur Wunderlandot is.

Berlint hagytuk a végére, amely kétségkívül Németország legnépszerűbb úti célja és turisztikai központja. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi érdekes és izgalmas látnivalót tartogat számunkra a város, így erre a feladatra ezúttal nem is vállalkozunk. Legyen elég annyi, hogy mind művészeti, mind kulturális szempontból csodálatos ez a hely, hiszen több mint 170 múzeumot - köztük a világhírű Múzeum szigetet - is megtalálhatjuk itt, s részt vehetünk a tárlatok kínálta időutazásban, megismerve az ország és a itteni kultúra teljes történetét.

Aki európai utazásban gondolkodik, az nyugodt szívvel válassza Németországot, hiszen ennél csodálatosabb helyet ezen a kontinensen nehezen találhat!

Jó utazást és kellemes időtöltést kívánunk Mindenkinek!