Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  


NORVÉGIAUtazzunk ma el képzeletben a Norvég Királyságba, közismertebb nevén Norvégiába, amely egy független állam Észak-Európában, Svédországtól nyugatra. Az ország alakja hosszan elnyúlt, az Atlanti-óceán mentén elterülő partszakasz híres lélegzetelállító fjordjairól. Az ország egyelőre nem tagja az Európai Uniónak, de gazdaságilag egyáltalán nem elmaradott. Államformája alkotmányos monarchia, fővárosa Oslo, királya V. Harald, miniszterelnöke pedig Jens Stoltenberg.

Földrajzi szempontból az országot határoló mintegy 25.000 km hosszú fjordokkal és szigetekkel tagolt partja valóságos csodának számít. Keleti oldalról Svédország, Finnország és Oroszország, nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak határolja, míg északról a Barents-tenger határolja.

A norvég szárazföldön található Európa legészakibb pontja, a Kinnarodden. Norvégia legmagasabb pontja, amely egyúttal Észak-Európa legmagasabbika is, a Jotunheimen nemzeti parkban lévő Galdhøpiggen (2469 m).

Norvégia a maga 323 802 km2-es területével nagyobb mint az Egyesült királyság, vagy Olaszország, ám területének nagy részét hegyvidékek, gleccserek és fjordok tarkítják. A fjordok között a leghosszabb a Sognefjord, amely egyben az egyik legvarázslatosabb is. Ezek mellett számos gleccsert és vízesést is találhatunk itt, Nyugat-Norvégia fjordjai pedig a természeti világörökség részét képezik.

Éghajlati szempontból Norvégia két részre tagolható. Az ország területének északi része szubarktikus, míg Svalbard területe sarkvidéki tundra éghajlatúnak tekinthető. A Golf-áramlatnak köszönhetően ennek ellenére nem túl alacsony itt a hőmérséklet, de a négy évszak egyértelműen elkülönül egymástól. Nyáron kevesebb a csapadék, télen azonban jelentős hideg köszönthet be.

Norvégia egyértelműen a turisták és az utazni vágyók egyik kedvenc célpontja. Ennek okai elsősorban a kristálytiszta levegő és a mélykék tenger, amelyek már önmagukban is megérnek egy ilyen utazást. A legszebbek mégis az égbe szökő, hatalmas hegyoldalak, illetve a hangulatos, vendégszerető emberekkel teli, élhető városok, úgy mint Oslo, Bergen és Trondheim. Ezekben a városokban számtalan látnivaló vár minket, mint például a színvonalas, érdekes tárlatokat felvonultató múzeumok és a gazdag történelmi látnivalók.

Fantasztikus halászfalvakat is találhatunk itt, például Moskenesoya szigetén, ahol Reiné híres halászfaluja fekszik. De ugyanakkor érdemes meglátogatnunk Moskenstraumen kicsiny faluját is, ahol egy 4 km széles, sekély vizű csatornát is megcsodálhatunk. A csatorna vize természetesen rendkívül tiszta, csakúgy mint minden természetes vízforrás Norvégiában.

Következő célunk Tromso, melyet sokan az "Észak Párizsa" néven is emlegetnek. Ez a hely már a XIX. században is ismert, gazdag város volt, melyet éjszaka a zajos bulik, nappal pedig a kulturális élet és a különféle sport jellegű programok jellemeznek. Tromso éttermeit is érdemes meglátogatnunk, hiszen ezek a helyek hatalmas kapacitással rendelkeznek és lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerhetjük az ország különleges ételeit.

Tromso kulturális sokszínűsége miatt múzeumok egész sorát tartogatja az utazó számára. Izgalmas és érdekes tárlatokat láthatunk a Polarmuseum, a Nordnorsk Kunstmuseum vagy a Tromso Museum kiállításainak keretében.

Híres északi város Alta is, amely egyben Finnmark legnagyobb városa is. Itt folyik az egyik lazacokban leggazdagabb folyó is, illetve itt található az Alta Museum, ahol csodálatos sziklarajzokat tekinthetünk meg.

Sok látnivalót kihagytunk, hiszen rövid ismertetőnkbe csupán ennyi fért bele. Aki teheti, az látogasson el erre a csodálatos vidékre, hiszen ennél szebb, ennél érintetlenebb helyet keresve sem találhat az ember!