Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

OLASZORSZÁGKi ne szeretne eljutni a csodálatos Olaszországba, ahol számtalan látnivaló várja az ide utazó turistákat? Az ország hivatalosan Dél-Európában fekszik és magába foglalja a Pó folyó völgyét, a Földközi-tenger két legnagyobb szigetét - Szicíliát és Szardíniát -, valamint az Appennin-félszigetet. Alakja miatt az olasz népek saját országukat lo Stivale néven emlegetik, ami magyarul annyit tesz, a Csizma.

Olaszország sok fejlett és befolyásos európai kultúra otthonául szolgált, többek között az etruszkok, a görögök és a rómaiak számára. Fővárosa Róma, amely történelmi világváros, a katolikus egyház, illetve Róma bölcsője.

Olaszország természetesen a magasan fejlett országok közé tartozik, már csak történelme miatt is. Tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak, de 2007. január 1-től az ENSZ biztonsági tanácsának is. GDP szempontjából világszinten a 7. helyen áll.

Domborzati szempontból az ország több nagytájra osztható. Az egyik az Alpok, amely Olaszország területén két részből áll, ezek a Nyugat-Alpok, valamint a Kelet-Alpok. Mindkét hegység csodálatosan szép, valóságos paradicsom a hegymászók számára. A Nyugat-Alpokban található Olaszország és ezzel együtt Nyugat-Európa legmagasabb hegye, a Mont Blanc, kevésbé ismert nevén a Monte Bianco (4807 m).

A nagytájak többi része sorban a Pó-alföld, az Appenninek és a Szigetek, melyek leginkább vonzzák a turistákat. Itt található a már korábban említett Szardínia és Szícilia, mely egyben a Földközi-tenger legnagyobb szigete is.

Vízrajzi szempontból Olaszország több kis folyóval is rendelkezik. A leghosszabb és legjelentősebb folyója a Pó (652 km) és az Adige (410 km). A Pó Torinó városától egészen az Adriai-tengerig hajózható, ám a többi folyó nagy része sekély, a nyári hónapokban pedig teljesen kiszárad.

Éghajlat és turizmus szempontjából a nyár kedvelőinek a déli területek javasoltak, hiszen itt igazi mediterrán éghajlat uralkodik; a nyarak melegek és szárazak, a telek enyhék, csapadék pedig eléggé rendszertelenül hullik. A hó rendkívül ritka, ezért a síelést kedvelőknek elsősorban az Appenninek belső, magasabb vidékeit ajánljuk, ahol hideg, hegyvidéki éghajlat dominál.

Olaszország látnivalók szempontjából olyan hely, amiről, több Európai országhoz hasonlóan, órákig és hosszú oldalakon keresztül lehetne írni. Éppen ezért csupán néhány dolgot említünk meg.

Elsőként lássuk Firenze csodálatos városát, amely a tengertől mintegy 100 km-re fekszik. Ez a hely a reneszánsz kultúra bölcsője, Toscana fővárosa. A város utcáit akár gyalogosan is bejárhatjuk, hiszen a látnivalók egymást érik. A templomok kedvelőinek javasolt a San Lorenzo katedrális megtekintése és a város mellett álló piac, amely hatalmas területen fekszik.

A városháza tér, olasz nevék a Piazza della Signoria a város legszebb és legnagyobb tere. Itt számtalan drága kávéházat, fagyizót találhatunk, ahol megkóstolhatjuk a híres olasz fagylaltok legjavát.

Ki ne hallott volna Pisa városáról és a híres Pisai Ferde toronyról? Ide 20 percenként engednek fel 40 főt, így érdemes a belépőt már jó előre megvásárolni. Természetesen a torony tetejéből mesés kilátás tárul elénk; az egész város a lábunk előtt hever.

A borok kedvelői sem unatkozhatnak Olaszországban. A Chianti borvidék Firenze és Siéna között terül el, és itt kóstolhatjuk meg az ország legismertebb és legfinomabb borát, a chiantit. Ez a különleges bor egy Sangiovese nevű szőlőfajtából készül, amely helyi különlegességnek számít.

Olaszország Európai egyik legszebb és legizgalmasabb országa, ahol számtalan szórakozási lehetőséget találunk. Jó utazást kívánunk Mindenkinek!