Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

OROSZORSZÁGIsmerjük meg Oroszország hatalmas világát, amely a Föld legnagyobb állama és Európa keleti részétől egészen Észak-Ázsia (Szibéria) keleti partjáig, a Csendes-óceánig terjed. Hosszabb neve Oroszországi Föderáció, katonai szempontból atomhatalom, fővárosa Moszkva.

Területe 17 075 400 km2, tulajdonképpen ezzel vívta ki magának a Föld legnagyobb országának címét. Határai között kétszer elférne Kanada, vagy az USA, Magyarország kicsiny területe pedig akár 180-szor is. Hatalmas mérete ellenére csupán a hetedik legnépesebb ország, hiszen a szibériai vidékek nagy része gyakorlatilag lakatlan. Az ország két legtávolabbi pontja 8000 km-re van egymástól, a Föld felszínén mérve. Ennek köszönhetően az ország területén 9 időzónát használnak.

Földrajzi szempontból az ország domborzata, éghajlata és növényezete rendkívül változatos. A kelet-európai síkságon északról délre haladva egymást váltják a tundra és tűlevelű (tajga) erdők, a vegyes és lombhullató erdőségek, a sztyeppe, valamint a félsivatag a Kaszpi-tenger vidékein. Ez a változás természetesen az éghajlati viszonyokban is megmutatkozik.

Oroszország tengerpartjainak együttes hossza 37 000 kilométer és ez a hihetetlenül hosszú part a Jeges-tenger és a Csendes-óceán vidékét foglalja magába. Néhány nagyobb szigetet is találhatunk itt, ezek a Ferenc József-föld, az Új-Szibériai-szigetek és a Novaja Zemlja, más néven Új Föld.

Az ország vízrajzi szempontból is lenyűgöző. Területén közel 200 000 tó található, melyek közül a legnagyobb a Bajkál-tó (31 500 km2), de hatalmas méretekkel rendelkezik a Ladoga-tó (18 400 km2) és az Onyega-tó (9890 km2) is. Folyói közül a leghosszabb a Jeges-tengerbe ömlő Jenyiszej, a maga 5940 km-es hosszával. Ez a folyó szállítja egyébként a legtöbb vizet, ezért gazdasági szempontból is jelentős.

A nagyság miatt az éghajlat is változatos. Sok terület, főként a belső vidékek, kontinentális éghajlattal rendelkeznek, hiszen távol vannak a tengerektől. Északon természetesen szubarktikus éghajlat uralkodik, de a Fekete-tenger partján elterülő kis vidéken szubtropikus éghajlat a jellemző.

Vizsgáljuk meg egy kicsit az Oroszországban található látnivalókat!

Moszkva, bár főváros, nem rendelkezik olyan sok érdekességgel, mint gondolnánk. A város hatalmas, de nagy része főként szürke lakónegyedekből, a hazánkban is ismert panelházakból áll. Ennek ellenére több érdekes múzeumot is találhatunk itt, nem is beszélve a hagymakupolás székesegyházakról, a Vörös térről és a Kreml épületéről, ahol az orosz kormány ülésezik.

A főváros mellett érdemes ellátogatnunk Szentpétervár csodálatos városába is, amit az ország legeurópaibb városának tartanak. Más néven úgy is emlegetik, hogy "észak velencéje". A város számtalan gyönyörű és lenyűgöző építészeti emlékkel rendelkezik, melyeket szerencsére a sztálini kor sem tudott eltűntetni. Legjelentősebb látnivalói az Ermitázs Múzeum, a Néva sugárút, a Téli és a Nyári Palota, valamint a Péter és Pál Erőd.

Ha orosz földön járunk, ne feledkezzünk meg Novgorod városáról sem, amely a legrégebbi az oroszországi települések között. Noha történelmi város, Rettegett Iván és a nácik hatalmas pusztítást vittek itt véghez, minek következtében szinte semmi sem maradt fenn teljes épségében. Ennek ellenére megcsodálhatjuk a Szent Szófia Székesegyházat, a Millenniumi Emlékművet és a Történeti Múzeumot, ahol számos érdekességet láthatunk.

Ha utazni kíván, csomagoljon össze és válassza Oroszországot!

Kellemes időtöltést kívánunk Mindenkinek!