Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

PORTUGÁLIAMai úti célunk Portugália, mely méretét tekintve körülbelül ugyanakkora, mint Magyarország. Földrajzilag az Ibériai-félsziget délnyugati részén helyezkedik el, egyetlen szomszédja pedig Spanyolország. Nevét Porto kikötővárosáról kapta. Az Atlanti-óceán vízein találjuk az Azori-szigeteket és Madeira szigetét, melyek szintén az országhoz tartoznak. Mindkettő csodálatos látnivalókat tartogat az utazók számára.

Számtalan nemzetközi tagsággal rendelkezik: Európai Unió, EBESZ, NYEU, Nemzetközi Valutaalap, NATO, ENSZ és WTO. Alapító tagja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), illetve a Portugál Nyelvű Országok Közösségének (CPLP) is.

Portugália elfoglalja a Pireneusi-félsziget egyhatod részét. Az északi területeket varázslatos hegységek uralják, míg a déli oldalon főként alföldeket és fennsíkokat találunk. A partvidéket sziklás és homokos szakaszok váltogatják; fürdőzési szempontból természetesen a homokos részeket részesítik előnyben.

Az ország legmagasabb pontját, a Pico Torre (1993) nevű hegyet a Serra da Estrela hegységben találjuk. Gyönyörű kirándulóhely, ha tehetjük, feltétlenül látogassunk el ide!

Portugália egyik legjelentősebb folyója a Tejo, amely kettészeli az ország területét, ám folyói közül a legnagyobb és leghosszabb a Mondego. Ezen kívül több nagyobb folyót is találhatunk itt, északkeleten például a Douro-folyót, ami egy-egy szakaszon mind Spanyolország, mind Portugália természetes határát alkotja.

Az itteni éghajlat kedvező a napsütést kedvelő turisták számára, hiszen egész évben elviselhető a hőmérséklet. Míg az északi részeken enyhe, óceáni éghajlat uralkodik, addig a déli partvidéket mediterrán hatások jellemzik. Északról délre haladva a csapadék mennyisége is egyre kisebb; a legdélebben fekvő Algarve tartományban például csak 450 mm eső esik évente.

Ha Portugáliában járunk, akkor mindenképpen látogassunk el a fővárosba, Lisszabonba! Ez a csodálatos hely 1255 óta funkcionál fővárosként és partjaitól annak idején sok nagy földrajzi felfedezés indult útjára. Ezeket a felfedezéseket aranykor követte, melynek történelmi bizonyítékai a Belém Torony és a Jeromos kolostor - mindkettő a világörökség részét képezi.

A város utcáit főként kovácsoltvas erkélyű házak uralják, melyek falain sorjázó csempéket találunk. A gyönyörű kilátók és érdekes múzeumok szintén nem ritkák errefelé, az ide elvetődő turisták legnagyobb örömére. Ha a város utcáit rójuk, látogassunk el Szent György várába is, ami ugyan valaha szebb napokat látott, mégis a város építészeti szimbólumának számít.

Szintén csodálatos hely Portó városa is, más néven az "észak fővárosa", neve kikötőt jelent. Itt terem a híres szőlő, melyből a rendkívül ízletes portói bort készítik.

Portó történelmi városrésze az UNESCO világörökség részét képezi. Megtekinthetjük itt a Tőzsdepalotát, ahol egy varázslatos hangulatú, arab stílusú terembe toppanhatunk, a Sao Bento pályaudvar történelmi jelenetekben bővelkedő csempéit, illetve a Clarigos templomot és annak tornyát.

A helyi villamosjáratnak köszönhetően elmehetünk egészen a Douro folyó torkolatáig, ahol szemünk elé tárul a gyönyörű Atlanti-óceán roppant víztömege. Aki szereti a borokat, az itt sem fog unatkozni, hiszen a folyó túlsó partján, a Vila Nove de Gaia-ban találjuk a város híres borpincéit, ahol ízletes borokat kósolhatunk.

A kirándulni vágyóknak elsősorban Madeira szigetét ajánljuk, ahol hatalmas sziklákat, bazalttömböket és csodaszép völgyeket találunk, no meg persze a varázslatos óceánt.

Minden kedves Portugáliába utazó partnerünknek kellemes nyaralást kívánunk!