Albánia   Andorra   Ausztria   Belgium   Bulgária   Ciprus   Csehország   Dánia   Dominikai Köztársaság   Egyiptom   Észtország   Finnország   Franciaország   Görögorszag   Hollandia   India   Indonézia   Írország   Izland   Izrael   Jemen   Jordánia   Kambodzsa   Kenya   Kína   Kuba   Laosz   Lengyelország   Lettország   Libanon   Liechtenstein   Litvánia   Luxemburg   Málta   Marokkó   Monaco   Montenegró   Nagy-Britannia   Németország   Norvégia   Olaszország   Oroszország   Portugália   Románia  

ROMÁNIA


Ma a szomszédos Romániába látogatunk el, ahol számtalan csodálatos és felejthetetlen látnivalóval találkozhatunk, különösen Erdély vidékein.

Románia egy közép-kelet európai állam, fővárosa Bukarest. Nyugatról kis hazánk és Szerbia, délről Bulgária, északkeletről Ukrajna, míg keleten a Fekete-tenger határolja. 2007. óta az Európai Unió tagja.

Az ország domborzatát főként a Kárpátok hegyláncai uralják. Sok csúcsot találhatunk itt, amely eléri a 2500 méteres magasságot. A legmagasabb hegy a Moldoveanu-csúcs (2544 m), ami a Fogarasi-havasokban található, és rendkívül népszerű a hegymászók körében. A Kárpátok gyönyörű ormaitól délre és keletre találhatjuk Havasalföld és Moldva vidékeit, ahol dombságokat találunk. Ezeket az alföldeket és dombságokat széles, termékeny folyók övezik, gazdag táptalajt biztosítva a mezőgazdaság és az itteni élővilág részére.

Románia legnagyobb folyója a Duna, melynek az országon átívelő szakasza több mint 1000 km hosszú. A Vaskapu-szorosnál felduzzasztják a folyót, amely így áramtermelésre is kiválóan alkalmas. Mielőtt a Fekete-tengerbe ömlene, egy hatalmas háromágú deltát formál, s az így kialakult Duna-delta nagyon gazdag halakban és nádakban. Talán nem is meglepő, hogy a folyó igen nagy szerepet tölt be a közlekedésben és az áruszállításban.

Ezen kívül több nagyobb folyót is találhatunk itt, ezek a Tisza, Olt, Szamos, Maros, Temes és Körösök.

Az ország legnagyobb tava a mesterségesen létrehozott Békási-víztározó, míg a természetes tavak között kiemelkedő jelentőségű a Keleti-Kárpátokban található Gyilkos-tó. Ez a csodálatos vidék szintén közkedvelt a kirándulók körében, így ha Romániában járunk, feltétlenül látogassunk el ide.

Az itteni éghajlat két részre tagolható. A nyugati vidékeken nedves kontinentális, míg a Kárpátokon túl és a vonulatok között található medencékben száraz kontinentális hatások uralkodnak. A belső tájakon gyakran fordul elő aszály, a Kárpátok éghajlata pedig a hegyek magassága alapján változik.

Látnivalók szempontjából Románia valóságos aranybánya. Különösen a túrázást kedvelők találhatnak errefelé rengeteg programot és helyszínt, ahol hódolhatnak hobbijuknak. De a történelmet kedvelők sem unatkoznak majd Romániában, különösen azok nem, akik a magyar történelem iránt érdeklődnek.

Érdemes például ellátogatnunk Temesvárba, ahol a híres forradalom kitört, s melyről a falakba vésett táblák által emlékeznek meg. A városközpontban találhatjuk a római katolikus katedrálist és a szerb ortodox katedrálist, melyek a város leglátványosabb terével, a Piata Unirii-vel szemben helyezkednek el. Mivel Temesvár népszerű hely, ezért nemzetközi buszjáratok segítségével, vonattal és akár repülővel is megközelíthető.

Szintén csodálatos történelmi város Segesvár, amely a középkori szász időkben épült és Erdély csodálatos hegyei veszik körül. Noha kevésbé felkapott, mégis csodálatos hely, vonzereje főleg a Drakula mítosszal való kapcsolatában keresendő. A segesvári fellegvár falai között találhatjuk azt a kis házat, ahol Vlad Tepes 1431-ben meglátta a napvilágot. Ebben a házban ma bár és étterem működik.

Segesvár fő látnivalói közé tartozik a toronyóra, a Történelmi Múzeum és a Domokosrendi Kolostor Temploma is, de ha már itt vagyunk, látogassunk el a 4 km-re fekvő Albesti faluba is, ahol Petőfi Sándor emlékművét csodálhatjuk meg.

Utoljára említsük meg Constanta hatalmas városát, mely a Fekete-tenger partján található. Itt gyűlnek össze azok az emberek, akik szórakozásra, fürdésre és napozásra vágynak. A parton egyébként számos strandot találhatunk, ahol megmártózhatunk a tenger vizében.

Jó utazást kívánunk mindenkinek!